Ако искаме да спасим света от масов глад в близко бъдеще, трябва да избягваме 7-те най-скъпи хранителни продукта, чието производство изразходва неоправдани ресурси. И тъй като в близките 30 години световното население може да стигне 10 млрд. души, Марта Зараска твърди, че е дошло време да преосмислим хранителните си навици и намалим консумацията на следните продукти.

Снимка: iStock

 

Говеждо месо – за производството на 1 кг се изразходват близо 15 000 литра вода, което е 3х повече, отколкот за пилешкото и 18х за пшеницата.

Снимка: iStock


Скариди – за получаване на 1 кг месо отиват 25х повече храна, отколкото за добиването на 1 кг атлантическа сьомга. 

Снимка: iStock


Ядки – 10% от използваемите водни ресурси в Калифорния отиват за производството на бадеми, като (за разлика от кестените) много вода изисква отглеждането на орехи, кашу, лешници и шам фъстък.

Снимка: iStock


Пържени картофи – основните хранителни отпадъци от веригите за бързо хранене, тъй като бързо губят вкусовите си качества, след като изстинат.

Снимка: iStock

 

Кафе – за производтвото на кафе за една чаша от напитката се използват 550 чаши вода.

Снимка: iStock

 

Банани – производството им замърсява почвата с прекалено много азотни, фосфорни и калийни торове.

Снимка: iStock

 

Шоколад – за 100 грама се изразходват 2000 литра вода.