Хората имат лоша оценка на риска. Вместо да палите цигара, разтревожени от новините за терористично нападение, по-добре се запознайте с основните причини, които е най-вероятно да убият човек. Защо ежедневното шофиране до работа може да бъде много по-животозастрашаващо от самолетните полети, въпреки че доста хора се чувстват нервно преди качването на борда.

За да ни помогнат ясно да разберем всичко това, на помощ идват инфографиките на Националната здравна служба във Великобритания. Колко по-големите са кръгове, толкова по-често срещани са причините за смърт:

Снимка: National Health Service

1. Сърдечно-съдови заболявания

2. Ракови заболявания

3. Респираторни заболявания

А най-големите рискове, водещи до смърт, са:

Снимка: National Health Service

1. Високо кръвно налягане

2. Тютюнопушене

3. Висок холестерол

Основната идея на инфографиките е да покажат нагледно, че страховете ни често са неуместни, докато трябва да се тревожим повече за отказването от тютюнопушенето, като същевременно консумираме повече здравословна храна.

Излиза, че образно казано, хората по-често умират от липса на зеленчуци в храната, отколкото вследствие на убийство от престъпник. Атласът на риска помага да сме наясно с основните заплахи за здравето и живота в перспектива.

Първоначално инфографиките в Туитър бяха споделени от д-р Питър Юбел, изследовател в университета "Дюк" в Северна Каролина, САЩ.