Канадският продуцент и режисьор Мат Ембри пристига в България по покана на неправителствената организация Фондация Фондация "МС – Мога сам" за да представи за първи път в Европа документалния си филм "Живо доказателство", посветен на борбата му с множествената склероза (МС) и надеждата за живот с извън системата.

Когато един млад мъж е диагностициран с едно от най-тежките и нелечими автоимунни заболявания, не му остава нищо друго, освен да търси начин за своето спасение. Така започва историята на канадския филмов продуцент и режисьор Мат Ембри, диагностициран едва 19-годишен с множествена склероза през 1995 г. 

Мат Ембри

Днес Мат Ембри е един от хората, благодарение на които хиляди пациенти с МС по целия свят, намират надежда за пълноценен и щастлив живот. Вече повече от 20 години, той живее без симптомите на своето заболяване, без да приема никакви медикаменти. Неговата формула за здраве е комбинация от стриктен режим на хранене, сън и физически упражнения. 

За Международния ден на множествената склероза Мат Ембри пристига в България за да разкаже лично своята история и представи документалния филм "Живо доказателство" ("Living proof"), посветен на борбата му с това заболяване. 

Филмът проследява пътя на Мат и неговия баща, от Англия до Айова, в търсене на отговори от най-добрите специалисти относно възможностите за лечение на МС. Вместо това откриват противоречия и дори твърдения за конфликт на интереси между големите фармацевтични компании, благотворителните организации и лекуващите невролози. 

Мат Ембри с Джеф Бийл, композитор на музиката от "Къща от карти"

"Живо доказателство" ни среща и с други пациенти, диагностицирани с МС, които споделят своите начини да се справят със заболяването, когато лекари, фармацевтични компании и благотворителни организации ограничават достъпа до алтернативи за лечение на МС в името на алчността и печалбата. 

Представянето на "Живо доказателство" с вход свободен е от 14 ч. на 26 май в кино Люмиер, София. След прожекцията ще се проведе среща-разговор с Мат Ембри от 15:30 ч. Гледайте трейлър с български субтитри на филма в следващото видео: