Тиковете са неволни движения, които човек най-често не осъзнава, че извършва. За обикновени тикове може да се говори, когато детето или възрастният: често мига, прави различни гримаси, повдига рамо или ръка, сумти или покашля, ръмжи, постоянно облизва и хапе устните, дъвче вътрешността на бузите, скърца със зъби, почесва се и пипа лицето си, усуква на кичури от косата си около пръста, обръща главата си така, сякаш му е тясна яката.

Главната причина за тикове при децата са недоразумения с родителите. Според психолозите тиковете на лицето са подсъзнателен опит на детето за привличане вниманието на родителите към съществуващ проблем. Наказанията и забраните не са ефективни. Хората с тикове имат нужда от утеха. Спокойствието е това, което ще помогне.

Тиковете при възрастните могат да се преодолеят с релаксиращи техники - лечебни масажи, ароматерапия, музикотерапия срещу стреса и хроничната умора. В конкретен момент изпийте чаша вода, дишайте дълбоко, но намерете начин да намалите напрежението. "Никога не е твърде късно да бъдете това, което бихте могли да бъдете". - Джордж Елиът

Повече по темата чуйте от аудиозаписа на разговора ни с радиоводещия Светослав Николов в студиото на bTVRadio в предаването "За София" от 26 май 2015 г.