Началото на учебната година за първокласниците е свързано с процес на адаптация. Срещата с много и най-различни характери на съученици, а също учители с различен педагогически стил пораждат множество поводи детето да се оплаква, че не го обичат и му се подиграват.

Не подценявайте оплакванията на детето.

Не повишавайте тон и не го обиждайте. Правилната реакция на такива жалби е да го прегърнете. То трябва да разбере, че го обичате без да обвинявате другите. Когато се успокои, поговорете как трябва да промени държанието си, така че да си спечели приятели, а не "врагове”. Обърнете му вниманието върху това, че всички деца са на неговата възраст и също искат да се разбират и да играят заедно.

Едновременно с това предпазвайте детето от подражание на опасни невъзпитани модели на поведение. Колкото и да сте изнервени и уморени, уважаеми родители, бъдете тактични с децата си. Те трябва да имат спокойствие и желание да ходят на училище.

Признаци, че детето е в състояние на стрес, предизвикан от училище: 

- Болки в корема и гадене преди излизане за училище.

- Неспокоен сън (ходене на сън, бълнуване, трудно заспиване) със сутрешна умора и сънливост. 

- Честа смяна на настроенията, раздразнителност и негативизъм към всяко предложение, отказ да ходи на училище.

- По-чувствителните деца, които не са ходили на детска градина и не са посещавали предучилищни занимания трудно се концентрират в клас. Разсейват се с другите деца и с ученическите принадлежности. 


Ето няколко основни съвети към родителите:

- Помагайте в подготовката на домашните в началото.

- Оценявайте и поощрявайте усилията, и старанието на детето.

- Насърчавайте го да гони успех в училище, но не се фокусирайте прекалено върху шестиците.

- Вкусната вечеря, която включва любимо ястие на детето е начин да му доставите наслада в края на един по-труден за него ден. Не забравяйте да обръщате внимание върху големината на порциите, за да го предпазите от наднормено тегло. Всяка сутрин му приготвяйте закуска преди да излезе за училище. За голямото междучасие му дайте пари за сандвич, мляко, фреш или айран или му сложите плод в раницата.

- Научете го да си ляга преди 21:30 часа с предварително подредена чанта и дрешките за следващия ден. Може да прочете приказка и спокойно да му пожелаете лека нощ. 

- Позволете детето да допуска грешки и не го наказвайте строго, а разговаряйте за това как да не ги повтаря. Не намалявайте неговата лична мотивация и увереност в собствените му сили. Ако едно дете постоянно се страхува да не би да направи нещо нередно, губи решителност и желание за изява в класа, а по-късно в професията и в обществото.

Свързани статии