Всяка грешка в храненето предизвиква стомашно-чревен дискомфорт с тежест и подуване до болки в корема със спазми и газове. Притискането на диафрагмата води понякога до сърцебиене и тъпи билки в областта на черния дроб.

Газовете в червата сe образуват от:

  • Поглъщане на въздух по време на припряно хранене, съпроводено с оживен разговор
  • Промяна в чревната микрофлора след антибиотично лечение и еднообразно хранене
  • При наличие на паразити в червата
  • След консумация на бобови варива, ядки, големи количества месо

Всяка промяна в количеството и вида на микроорганизмите, естествено обитаващите червата, обърква нормалната перисталтика и предизвиква образуване на повече газове.

Срещу подуване на корема добре действат:

  • Клизма с топла вода или със запарка от лайка
  • Топла грейка, поставена на корема преди заспиване
  • Бавен кръгов масаж на корема с двете длани в посока на часовниковата стрелка

Джинджифиловият чай се пие по една чаша преди обяд и вечеря. Чаят от семена на копър, след нахранване.

Особено важно е правилното хранене, респ. добро храносмилане

  • Хранете се в спокойна обстановка
  • Не говорете по време на хранене
  • Старателно дъвчете храната - "стомахът няма зъби"

Често пъти нарушената перисталтика е в резултат от притеснение. Затова почивайте след всяко хранене или се разходете за кратко време.Едва тогава се върнете отново към отговорностите и задълженията си.