Всяка грешка в храненето предизвиква стомашно-чревен дискомфорт с тежест и подуване до болки в корема със спазми и газове. Притискането на диафрагмата води понякога до сърцебиене и тъпи билки в областта на черния дроб.
Газовете в червата сe образуват от:
- Поглъщане на въздух по време на припряно хранене, съпроводено с оживен разговор
- Промяна в чревната микрофлора след антибиотично лечение и еднообразно хранене
- При наличие на паразити в червата
- След консумация на бобови варива, ядки, големи количества месо
Всяка промяна в количеството и вида на микроорганизмите, естествено обитаващите червата, обърква нормалната перисталтика и предизвиква образуване на повече газове.
Срещу подуване на корема добре действат:
- Клизма с топла вода или със запарка от лайка
- Топла грейка, поставена на корема преди заспиване
- Бавен кръгов масаж на корема с двете длани в посока на часовниковата стрелка
- Чайове от джинджифил, от копърово семе и от анасон
Джинджифиловият чай се пие по една чаша преди обяд и вечеря. Чаят от семена на копър, след нахранване.
Особено важно е правилното хранене, респ. добро храносмилане
- Хранете се в спокойна обстановка
- Не говорете по време на хранене
- Старателно дъвчете храната - "стомахът няма зъби"
Често пъти нарушената перисталтика е в резултат от притеснение. Затова почивайте след всяко хранене или се разходете за кратко време.Едва тогава се върнете отново към отговорностите и задълженията си.