...със своите познание в областта на фитнеса и спорта. Това, което е днес, е резултат на неговата лична история. 

На 14 години му откриват здравословни проблеми, свързани с теглото, което по това време е било доста наднoрмено. Това кара пълничкото момче да се мотивира и да преобърне живота си като се превърне в млад и обещаващ специалист по хранене и спорт.

Завършва курс в НСА, а в момента практикува в София като помага на десетки пациенти да подобрят начина си на живот и здравето си. Зададохме на Страхил няколко въпроса, на които никога не сме получавали ясни отговори, а те все още ни вълнуват.

Ladyzone.bg: За или против диетите?
Страхил Иванов: Повечето диети водят до Йо-йо ефект. В интерес на истината съм против, защото всички мислят, че отслабват, но ефектът е за кратко. Смятам, че за да се чувства човек добре в кожата си е редно да промени начина си на мислене. Успоредно с това, волята играе основна роля. Правилните методи са – постоянство, вяра, здравословно хранене и спорт.

Какво е вашето мнение за вегетарианството?
Това е въпрос на личен избор. Щом съществува, означава, че има защо. За тези, които възнамеряват да следват това течение в диетологията, моля, да се информират добре за него и да следят тенденциите. Вегетарианството не се състои само в премахване на месото от хранителния режим. Говорим за начин на живот.

А за хранителните добавки?
Те са просто добавки към редовното хранене. Често хората очакват да постигнат чудеса, консумирайки хранителни добавки. Уви, те не са достатъчни. Спортът е много важен за постигането на желаните резултати.

Достатъчен ли е само спортът?
Не, естествено. Спортът е чудесно нещо, без което ще бъде трудно на всеки един от нас да поддържа добра форма, но ако не предоставяме и хранителните вещества, необходими на тялото... каузата е загубена. Ще се получи обратен ефект. 

Редно ли е да тренираме всеки ден?
Много зависи от тренировка, но не бива да се прекалява. Няма крайност, която да е полезна. Ако осъществявате силови тренировки, не мисля, че е добра идея да тренирате всеки ден, защото тялото няма да има необходимото време да се възстанови от натоварването. А това е важен процес от поддържането на хубава фигура.

Как да изберем спорта за нас? Един достатъчен ли е?
Залагайте на спорт, който ще ви кара да се чувствате добре. Не се ангажирайте с дисциплина, която ще ви затормозява. Когато човек не е настроен позитивно към спорта, той не дава най-доброто от себе си. Следователно и резултатите не са положителни. Спортът е повече от физическа дейност. Той е обвързан и с човешката психика. 

Можем ли да разделим спорта на мъжки и дамски дисциплини?
За мен фитнесът е най-доброто съчетание за развитие на скелетната мускулатура и сърдечно съдовата система. Лошото е, че повечето хора свързват фитнеса с химия, големи мускули, културисти и други негативи. Манталитетът на хората в България е различен. Хората в чужбина възприемат фитнеса като начин на живот. Правилната комбинация от силова тренировка (упражнения) + аеробна тренировка (кардио) ще даде оптималните ползи на човека.

Вярно ли е, че трябва да не ядем след 19 ч. ако искаме да отслабнем?
Аз лично не спазвам тази догма. Единственото, което правя е да не поемам хранителни продукти 1-2 часа преди лягане.

Какви са методите да поддържаме мотивацията да спортуваме редовно?
Тайната е в поставянето на реалистични цели. Стъпка по стъпка желанието от вас резултати ще бъдат постигнати. Например - ако в началото решите да свалите два килограма и успеете за определения от вас период, вие сами ще искате да продължите, полагайки необходимите усилия. Позволявам си да направя следната аналогия – тялото е като красива кола, за която трябва да се грижи. Да, но не е достатъчно само да я мием, за да изглежда добре. Редно е да полагаме усилия за вътрешното й изправно състояние.

Кои са основните правила, които лесно ще променят физическата ни форма?
Винаги закусвайте. По този начин засилваме метаболизма. Пийте повече вода, защото тялото е на 70% изградено от вода. Хранете се често и на малки порции. От друга страна избягвайте консумирането на въглехидрати вечер преди лягане. Една салата с малко риба/пилешко е перфектната вечеря!

Как да се справим с глада към сладкишите?
Тази тема вълнува много хора, които не разбират тези изблици на желание за сладко. Някои от тях правят погрешни заключения за здравословното си състояние. Изводи, които биха притеснили всеки един човек. Истината, която малцина знаят е, ч вината е в производителите. Голяма част от тях слагат съставки в своите продукти, които водят до пристрастяване и желание за захар. Една от тях е мононатриевглутамат. Спрете изцяло сладкото за 1 седмица и ще видите как пристъпите за сладко ще намалеят. Разбира се, ще ви се яде, но няма да изпитвате чак такава нужда от него.