"Няма кратък път към успеха! Осмислете тези думи и не вярвайте на никого, който ви убеждава в обратното! За да успеем, в живота ни трябва да има три водещи момента: решителност, вяра в самия себе си, постоянна и упорита работа. Няма лесен начин за постигане на целите ни – правилният път е трудният път! Това е моето мото и го следвам през последните 10 години. Този избор ме направи това, което съм днес. Аз вярвам, че и вие можете да го направите!" (От книгата "Тайната на коремната преса" на Лазар Ангелов.)

Снимка: Личен архив

Над 15 милиона на Facebook фронта и над 5 милиона в Instagram окопите - толкова наброява армията от почитатели на най-следвания българин в социалните мрежи. Онлайн фенската маса на фитнес модела и инструктор Лазар Ангелов надминава в пъти привържениците на тенис звездата Григор Димитров и боксовата ни гордост Кубрат Пулев взети заедно. И да - последователите на Ангелов са повече и от цялото население на България. Интересът към него е от хора с всякакви националности.

Снимка: Личен архив

И това е, защото фитнес иконата знае не само как се вае мечтаното тяло, но и как да използва своето не просто, за да буди завист, а за да провокира други да искат да са като него. И да търсят помощта му. Той обещава повече от сдобиването с впечатляващ релеф, а именно, че следвайки неговия пример всеки може да създаде тялото, което да промени живота му.

Онлайн всички са потребители, а Ангелов им предлага за консумация - мотивация; персонализирани програми за обучение, месечни консултации, достъп до ценни съвети и то само чрез няколко клика в неговата интернет Фитнес академия; изготвяне на индивидуално меню чрез друга негова платформа, засягаща само храненето; разбира се, и собствената му лична история като извор на вдъхновение в неговата книга, в която са поместени и знанията му за изграждането на перфектните коремни мускули, ефективните му тренировъчни програми и изпитани диети.

Снимка: Личен архив

У него самият желанието да бъде такъв, какъвто е днес, се проявява, когато е момче, обичащо да гледа екшън филми с легендите на 90-те - Брус Ли, Жан Клод ван Дам и т.н. Още тогава той категрочино решава, че иска да стане като тези екшън икони, когато порасне. Изнамира чифт дъмбели и започва ежедневно и упорито да гради своето бъдеще. Спортът го изкушава не само с фитнеса, но и с играта под коша. Ангелов започва да тренира баскетбол и не оставя топката близо десетилетие, като стига до младежкия национален отбор и играе за няколко тима от А и Б група. В същото време никога не пренебрегва своите дъмбели.

"Когато навърших 18-години, бях повикан в армията, която по онова време все още беше задължителна в бившата социалистическа страна България. Животът ми като спортист преди това ме беше подготвил за трудната реалност на казармата. Това беше причината да я понеса доста по-леко от останалите момчета. Двете години, прекарани като войник, означаваха, че бях загубил шансовете си да стана професионален баскетболист, защото не можех да тренирам и скоро загубих своята острота.

Снимка: Личен архив

Бях объркан и не знаех какво да правя за в бъдеще. Продължих да тренирам редовно в местния фитнес, който беше ужасен - оборудването беше "праисторическо", сградата беше пред разпадане, нямаше и отоплителна инсталация. През зимата, поради студа, дланите ми се залепваха за лоста, а всяка пролет помещението се наводняваше. Въпреки всичко аз продължих да го посещавам, продължих да тренирам, защото нещо дълбоко, вътре в мен ми казваше, че това е, което правя правилно." (Из "Тайната на коремната преса")

Резлутатите не закъсняват. Ангелов започва да вижда възхищението в очите на хората, да става по-силен и по-уверен. Съветват го да започне да се занимава с бодибилдинг, както и че с анаболни стереоди ще постигне по-бърз напредък. Той обаче отказва да моделира тялото си по неестествен начин, защоте не иска да мами себе си и да поеме по "лесния" път. Държи успехът му да се дължи само на упорита работа и отдаденост. Смята, че човек трябва да служи за пример на другите както в залата, така и извън нея.

С решението си да стане професионален фитнес модел жертва много - храните, които обича, широкопрактикуваните забавления и социалния си живот. Прекарва дните си в залата, докато приятелите му пият и пушат по дискотеките. По това време Ангелов работи на две места, за да печели достатъчно и да си позволява да се храни правилно.

Снимка: Личен архив

"Сега, като погледна назад, знам какво направи за мен тази ситуация - изпита вътрешната ми сила, подложи на изпитание моята решителност и изгради волята ми. И това ме направи нов човек... Аз се промених, бях просветен."

През 2006 г. завършва два фитнес курса и става личен треньор. Оттогава да тренира и да мотивира хората се превръща в страстта на живота му. Дотолкова, че мъжът с най-естетичната физика започва да се пази от сериозно влюбване, тъй като смята, че такова ще пречи на връзката му с фитнеса и професионалното му развитие. И все пак жената, която би могла да промени това, трябва да е умна, амбициозна и да изглежда добре.

Снимка: Личен архив

Ангелов е имал и своите тежки моменти, които са го вадили от залата заради травми още от баскетболната му кариера. Претърпява няколко операции на коленете и лактите, от които се възстановява трудно и бавно. Съвсем наскоро, през ноември, му се налага да премине през още една сериозна интервенция на коляното. За нея феновете му научиха от фотос от болничното легло, придружен с обяснението: "Болката е много по-лоша от предишните ми операции, но се опитвам да изглеждам страхотно за снимката."

Дори тази несгода обаче няма да го държи дълго извън ежедневния му ритъм и да го извади от топ форма. "За мен животът е като лежанка. Ако не избутам тежестта, тя ще падне върху мен."

Снимка: Личен архив

Перфектната рецепта
Храната е също толкова важна, колкото тренировките. Според Ангелов, за да е полезно едно меню, то трябва да е разнообразно. Особено за трениращите. Необходимо е човек да се придържа към приема на трите основни хранителни вещества - белтъчини, мазнини и въглехирати. В този смисъл перфектната рецепта е: Паста с пилешко или риба тон. От пастата се набавят комплексните въглехидрати, от пилешкото или рибата тон - белтъчините, а ако се добави зехтин се отбелязва и приема на мазнини. Хубаво е пастата да е пълнозърнеста, защото има по-нисък гликемичен индекс.

Съвети от Лазар Ангелов как правилно се извършва бенч преса:

Искате да развиете и изградите маса в горната част на тялото ви, както и да станете по-силни? Страхотно! Бенч пресата е едно от най-важните упражнения за всички времена и идеалното за целта, независимо дали сте начинаещи или професионалисти. За съжаление, не всеки го прави както трябва и това може да доведе до множество видове наранявания. Такива могат да възникнат при извършване на упражнението или след това. Не копирайте това, което някой друг прави във фитнеса. Освен ако не е професионалист.

Стъпка #1: Започнете с лягане на лежанката и поглед под лоста
*Поставете краката си здраво на земята, за да генерирате енергия. Уверете се, че ръцете ви са извън ширината на раменете. Стиснете лопатките на раменете.

Стъпка #2: Хванете лоста. Вдишайте. Вдигнете лоста. Издишайте.
*Внимание! Винаги дръжте леката арка в долната част на гърба.

Стъпка #3: Вдишайте, докато бавно спускате лоста, като отключвате лактите си.
*Спуснете лоста, докато докосне гърдите ви.

Стъпка #4: Издишайте, докато избутвате лоста, докато ръцете ви се удължат.
*Уверете се, че избутвате лоста нагоре по права линия. Не позволявайте да се люлее и не позволявайте лактите ви да се заключват.

Стъпка #5: Повторете от стъпка #3
*Целта е да станем по-силни и да изградим по-добре изглеждащ гръден кош, нали? Ключът е правилното изпълнение на упражненията.

Помнете: Винаги използвайте наблюдател (spotter). Никога не знаете кога ръцете ви могат да ви провалят. Когато използвате наблюдател, уверете се, че му давате знак, че сте готови да вдигате. Може дори да му позволите да ви помогне с излитането.

*Един от най-важните съвети на инструктора към дамите, които тренират, е да не се плашат от тежестите.
Повечето жени избягват тренировките с тежести и залагат на кардио уредите, мислейки, че така ще се сдобият с мускули. От физиологична гледна точка при тях нарастването на мускулните влакна обаче е много по-трудно осъществима цел заради ниските нива на тестостерон, който е само около 10% в сравнение с този в мъжкото тяло. Затова дамите трябва да работят 10 пъти повече от господата.

Примерен хранителен режим (без зададено количество на храната, което зависи от потребностите на всеки човек):
Ядене 1: Овесени ядки, Яйца, Фъстъчено масло & Грейпфрут
Ядене 2: Ориз, Пилешки гърди & Броколи
Ядене 3: Спагети, Риба тон & Авокадо
Ядене 4: Ориз, Пилешки гърди
Ядене 5: Сьомга & Зелена салата
Ядене 6: Извара/Сирене котидж & Броколи

Снимка: Личен архив