"Няма кратък път към успеха! Осмислете тези думи и не вярвайте на никого, който ви убеждава в обратното! За да успеем, в живота ни трябва да има три водещи момента: решителност, вяра в самия себе си, постоянна и упорита работа. Няма лесен начин за постигане на целите ни – правилният път е трудният път! Това е моето мото и го следвам през последните 10 години. Този избор ме направи това, което съм днес. Аз вярвам, че и вие можете да го направите!" (От книгата "Тайната на коремната преса" на Лазар Ангелов.)

Над 15 милиона на Facebook фронта и над 5 милиона в Instagram окопите - толкова наброява армията от почитатели на най-следвания българин в социалните мрежи. Онлайн фенската маса на фитнес модела и инструктор Лазар Ангелов надминава в пъти привържениците на тенис звездата Григор Димитров и боксовата ни гордост Кубрат Пулев взети заедно. И да - последователите на Ангелов са повече и от цялото население на България. Интересът към него е от хора с всякакви националности.

И това е, защото фитнес иконата знае не само как се вае мечтаното тяло, но и как да използва своето не просто, за да буди завист, а за да провокира други да искат да са като него. И да търсят помощта му. Той обещава повече от сдобиването с впечатляващ релеф, а именно, че следвайки неговия пример всеки може да създаде тялото, което да промени живота му.

Онлайн всички са потребители, а Ангелов им предлага за консумация - мотивация; персонализирани програми за обучение, месечни консултации, достъп до ценни съвети и то само чрез няколко клика в неговата интернет Фитнес академия; изготвяне на индивидуално меню чрез друга негова платформа, засягаща само храненето; разбира се, и собствената му лична история като извор на вдъхновение в неговата книга, в която са поместени и знанията му за изграждането на перфектните коремни мускули, ефективните му тренировъчни програми и изпитани диети.

У него самият желанието да бъде такъв, какъвто е днес, се проявява, когато е момче, обичащо да гледа екшън филми с легендите на 90-те - Брус Ли, Жан Клод ван Дам и т.н. Още тогава той категрочино решава, че иска да стане като тези екшън икони, когато порасне. Изнамира чифт дъмбели и започва ежедневно и упорито да гради своето бъдеще. Спортът го изкушава не само с фитнеса, но и с играта под коша. Ангелов започва да тренира баскетбол и не оставя топката близо десетилетие, като стига до младежкия национален отбор и играе за няколко тима от А и Б група. В същото време никога не пренебрегва своите дъмбели.

"Когато навърших 18-години, бях повикан в армията, която по онова време все още беше задължителна в бившата социалистическа страна България. Животът ми като спортист преди това ме беше подготвил за трудната реалност на казармата. Това беше причината да я понеса доста по-леко от останалите момчета. Двете години, прекарани като войник, означаваха, че бях загубил шансовете си да стана професионален баскетболист, защото не можех да тренирам и скоро загубих своята острота.

Бях объркан и не знаех какво да правя за в бъдеще. Продължих да тренирам редовно в местния фитнес, който беше ужасен - оборудването беше "праисторическо", сградата беше пред разпадане, нямаше и отоплителна инсталация. През зимата, поради студа, дланите ми се залепваха за лоста, а всяка пролет помещението се наводняваше. Въпреки всичко аз продължих да го посещавам, продължих да тренирам, защото нещо дълбоко, вътре в мен ми казваше, че това е, което правя правилно." (Из "Тайната на коремната преса")

Резлутатите не закъсняват. Ангелов започва да вижда възхищението в очите на хората, да става по-силен и по-уверен. Съветват го да започне да се занимава с бодибилдинг, както и че с анаболни стереоди ще постигне по-бърз напредък. Той обаче отказва да моделира тялото си по неестествен начин, защоте не иска да мами себе си и да поеме по "лесния" път. Държи успехът му да се дължи само на упорита работа и отдаденост. Смята, че човек трябва да служи за пример на другите както в залата, така и извън нея.

С решението си да стане професионален фитнес модел жертва много - храните, които обича, широкопрактикуваните забавления и социалния си живот. Прекарва дните си в залата, докато приятелите му пият и пушат по дискотеките. По това време Ангелов работи на две места, за да печели достатъчно и да си позволява да се храни правилно.

"Сега, като погледна назад, знам какво направи за мен тази ситуация - изпита вътрешната ми сила, подложи на изпитание моята решителност и изгради волята ми. И това ме направи нов човек... Аз се промених, бях просветен."

През 2006 г. завършва два фитнес курса и става личен треньор. Оттогава да тренира и да мотивира хората се превръща в страстта на живота му. Дотолкова, че мъжът с най-естетичната физика започва да се пази от сериозно влюбване, тъй като смята, че такова ще пречи на връзката му с фитнеса и професионалното му развитие. И все пак жената, която би могла да промени това, трябва да е умна, амбициозна и да изглежда добре.

Снимка: Личен архив

Ангелов е имал и своите тежки моменти, които са го вадили от залата заради травми още от баскетболната му кариера. Претърпява няколко операции на коленете и лактите, от които се възстановява трудно и бавно. Съвсем наскоро, през ноември, му се налага да премине през още една сериозна интервенция на коляното. За нея феновете му научиха от фотос от болничното легло, придружен с обяснението: "Болката е много по-лоша от предишните ми операции, но се опитвам да изглеждам страхотно за снимката."

Дори тази несгода обаче няма да го държи дълго извън ежедневния му ритъм и да го извади от топ форма. "За мен животът е като лежанка. Ако не избутам тежестта, тя ще падне върху мен."

Снимка: Личен архив

Перфектната рецепта
Храната е също толкова важна, колкото тренировките. Според Ангелов, за да е полезно едно меню, то трябва да е разнообразно. Особено за трениращите. Необходимо е човек да се придържа към приема на трите основни хранителни вещества - белтъчини, мазнини и въглехирати. В този смисъл перфектната рецепта е: Паста с пилешко или риба тон. От пастата се набавят комплексните въглехидрати, от пилешкото или рибата тон - белтъчините, а ако се добави зехтин се отбелязва и приема на мазнини. Хубаво е пастата да е пълнозърнеста, защото има по-нисък гликемичен индекс.