Болките в кръста са едно от най-неприятните неща, което ни съпътства след ставане от сън, дълго седене на офисния стол или стоене на опашката в магазина. Предлагаме ви няколко упражнения, с които ще разтегнете тялото и ще намалите болката и неудобството.

1. Ставане от сън

Сгънете краката в коленете и приведете тялото към пода. Изпънете ръцете назад и силно нагоре, перпендикулярно на тялото. Съберете дланите. Обърнете главата наляво и пребройте до 7. След това я обърнете надясно и повторете броенето. Изпъвайте ръцете максимално нагоре и към главата, така че да усетите натоварване в плешките. Повторете 15 пъти.


2. Котешко протягане

Легнете по корем и поставете ръцете до тялото си. Изправете горната част, като се повдигате на ръце. Не сгъвайте краката. Нека тялото ви заеме поза дъга. Кръстът се разтяга и болката отшумява. Изправяйте се като вдишвате, на издишване се отпуснете и заемете изходна позиция. Повторете 20 пъти.


3. Мързелива балерина
Седнете и докоснете стъпалата, като сгънете краката в коленете. Съберете дланите над главата си, като оформите с ръце хубав венец. Накланяйте последователно вляво и вдясно, като не променяте стойката и местите от кръста нагоре. Повторете 15 пъти.

4. Зодия Стрелец
Сгънете в коляното левия крак и изнесете напред. Десния изпънете назад, сгънете и хванете стъпалото с лявата ръка. Дясната протегнете силно напред. Дръжте гърба изправен. Пребройте до 7, изпъвайки ръката напред и крака нагоре. Повторете разтягането 20 пъти, като сменяте ръцете и краката.