През седмицата имате куп задължения и между работа, бързане за срещи и късни вечери, почти не ви остава време за движение и грижа за здравословно меню.

Уикендът е златното време да си починете, да спортувате и да обърнете внимание на храненето си, така че добре планираното и пълноценно употребено време да се отрази на цялата следваща седмица.

Поспете до късно: знаем, че дори само една нощ недоспиване изостря апетита и има роля в качването на излишно тегло. Два дни с достатъчно сън ще помогнат да наваксате част от недоспиването от седмицата, което от своя страна ще помогне да хапвате по-малко. Ако не може да останете в леглото до късно, дремнете следобед.

Спортувайте по-дълго: повечето дами, които спортуват, отделят по час няколко пъти през седмицата, но понякога той не е достатъчен за всичко, което искате да постигнете. През уикенда имате повече време и можете спокойно да съчетаете час във фитнеса с час плуване или йога. По този начин ще се натоварите повече и ще започнете новата седмица с по-висок тонус.

Ограничете без усилие калориите: поспете до по-късно и пропуснете закуската. Хапнете лек обяд, малка следбедна закуска и зеленчукова вечеря – например супа и зеленчуци на грил. Едно хранене по-малко означава, че ще спестите между 350 и 500 калории, а по-леката вечеря ще спести поне още 300. В понеделник ще сте по-свежи и леки.

Увеличете течностите: докато сте у дома, приемайте повече течности, за да улесните процесите на детоксикация. Опитайте чай с джинджифил, глухарче или канела, домашна лимонада или цитронада. Може да изберете събота или неделя да бъде ден изцяло на течности.

Планирайте менюто за седмицата: дори най-здравословното хранене през уикенда може да се заличи с бързи закуски и вредните храни, които често консумираме, когато сме уморени и заети. Направете си меню за седмицата – варианти за закуски, обяди и вечери, които съдържат достатъчно белтъчини, полезни мазнини, зеленчуци, плодове и малко обработени въглехидрати.

Пригответе си екипите за спорт за цялата седмица: за да спестите време, в събота или неделя пригответе нужните екипи за танци, езда, йога, плуване. Сгънете ги в индивидуални торбички, така че сутрин лесно да ги вземате и да ги сложите в сака – така няма да имате извинения да не отидете на тренировка или пък да забравите екипа си.

Със съдействието на www.artofrealfood.com