Неделя следобед. В градинката до читалището в столичния квартал Мусагеница група момичета в екипи с цветовете на българското знаме позират пред обектива на фотограф. Усмихнати и енергични, те се събират за поредния кадър. Фотосесията е за предстоящото XX Европейско първенство по Fit Kid. To e юбилейно и за първи път ще се проведе в София.

Когато фотографът свършва, момичетата се разпръсват, но две от тях остават в очакване и с любопитен поглед. Влизаме в залата и търпеливо изчакват разговорът ни да започне. Представяме ви Елена и Ая от спортен клуб "Фит Кид България"– две от българските надежди в този красив и труден спорт, готови да дадат най-доброто от себе си на европейската сцена.

Елена Стойнева: „Когато си на сцената, всичко е възможно“

Ели е само на 9 години. Тренира Fit Kid от една година и има амбиции, които не са за подценяване. „В залата ме доведе приятелка. Преди това тренирах карате и плуване, но Fit Kid много ми хареса“, споделя тя. Любимият ѝ елемент е махово превъртане без ръце – нещо, което изисква изключителна концентрация и сила. Това е един от сложните елементи в гимнастиката и акробатиката, при който се изискват добра координация и устойчивост.

„Участвам индивидуално в състезания, а любимото ми съчетание е в категория акро – комбинация от танци и акробатика. Много е красиво, защото можеш да покажеш всичко, което можеш, и да танцуваш с музиката.“ Въпреки че тренира само от година, Ели вече има множество първи места на родна сцена и дори осмо място от Европейско първенство в Испания.

Подготовката ѝ за състезанието в София включва две съчетания, едното от които е ново. „Много се вълнувам, защото ще покажа нещо ново и искам да съм наистина добра,“ казва тя с блеснали очи.

Ая Пешева: „Трудностите не ме спират – те ме мотивират“

Ая е на 12 години и тренира Fit Kid от пет години. Преди това се е занимавала с художествена гимнастика и модерни танци. „Харесва ми, когато научавам нови неща. Чувствам се супер щастлива, когато успея с нещо ново. Знам, че когато работя, ще ставам все по-добра в съчетанието си,“ разказва тя.

Последното ново умение, което е усвоила, е махово от стъпка – техника, която изисква прецизност и гъвкавост. Въпреки че растежът понякога създава предизвикателства, Ая не се отказва. „Болят ме глезените и китките, понякога имам мускулна треска или малки травми, но ми харесва това, което правя, и не искам да спирам.“

На Европейското първенство в София Ая ще представи ново съчетание във фри денс категория, дует със съотборничка, както и изпълнение в основната категория на Fit Kid. „Фри денсът е по-лек и забавен, но Fit Kid съчетанието е предизвикателство. Искам да се справя добре въпреки всичко, което ми се случи напоследък,“ казва тя, като споделя за кратка пауза поради травма в коляното.

Трудните моменти и големите победи

Ели и Ая са свикнали с трудностите – било то физически болки, умора или стресът от състезанията. „Понякога се притеснявам от травми, но си казвам, че мога да се справя. Когато ми най-трудно или притеснено се сещам за някоя конкурентка, която е по-добра, и си повтарям – Ая, можеш! Скачай и каквото стане,“ разказва Ая с увереност. Ели намира сили в подкрепата на своята треньорка. „Понякога си представям, че съм с нея, че ме държи, и това ми помага да направя елемента или упражнението,“ споделя тя.

И двете момичета признават, че изпитват известно притеснение преди да излязат на сцената, но се справят всяка по нейни начин. „Събирам кураж и си повтарям, че всичко ще се получи. Излизам с гордо вдигната глава и играя по най-добрия начин. Дори и да падна, знам, че следващия път ще съм по-добра. На всеки се случва да сгреши,“ казва Ая.

Мечтите за победа и вдъхновението за бъдещето

На въпроса какво най-много искат от предстоящото Европейско първенство, отговорът е един: „Да се качим на стълбичката.“
С усмивки и увереност Ели и Ая, заедно с целия екип на СК "Фит Кид България", са готови да представят страната ни на едно от най-важните събития в света на Fit Kid. Подкрепете ги и вие от 30 октомври до 3 ноември в зала “Асикс Арена” в София, защото зад техните изпълнения стоят часове на усилена работа, мечти и много, много любов към това, което правят.