Трета олимпийска титла за България от Игрите в Токио - донесе я националният ансамбъл по художествена гимнастика!

Снимка: Getty Images

Грациите завършиха на първо място в крайното класиране след изиграване на двете си съчетания - с 5 топки (47,550) и 3 обръча и 2 чифта бухалки (44,550). Общата им оценка е 92,100 точки, с което те изпревариха фаворитките Русия (90,400) и Италия (87,700).

Снимка: Getty Images

Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова играха без груби грешки и заслужено затвърдиха доминацията си в Япония. Те успяха да влязат във финала с първа оценка и отново да са пред всичките си конкуренти.

Това е първа олимпийска титла за българската художествена гимнастика. Преди момичетата на треньорите Весела Димитрова и Михаела Маевска да спечелят златото, във витрината родният ансамбъл пазеше сребро от Атланта 1996 и два бронза - от Атина 2004 и Рио де Жанейро 2016.

Снимка: Getty Images

Българките нарушиха пълната хегемония на Русия - в последните 5 издания на Игрите никой друг ансамбъл не беше печелил златото. При дебюта на отборната надпревара в Атланта 1996, шампионки станаха испанките. 

Снимка: Getty Images

С качването си на най-високото стъпало на почетната стълбичка, момичетата се присъединяват към боксьорката Стойка Кръстева и каратистката Ивет Горанова, които също се окичиха със злато. На Игрите в Токио Антоанета Костадинова спечели сребро в стрелбата, а Тайбе Юсеин и Евелина Николова - бронз в борбата.

Снимка: Getty Images

Българските спортисти не са печелили 3 титли на олимпийски игри от Сидни 2000 насам.

Вижте повече в сайта на bTV Новините.