Петкратната носителка на титли от Големия шлем Мария Шарапова си взе сбогом с тениса. 

"Тенисът ми показа света - но той ми показа и от какво съм направена. И така във всичко, което бих могла да избера за следващата глава от живота си, следващата планина за катерене, аз все ще упорствам. Пак ще катеря. Пак ще раста", написа тя в профила си в Инстаграм. 

За да каже "До свидания", тя избра сп. Vanity Fair:

  • Пътят от Сибир до титилите от Големия шлем

Рускинята пристига в Америка от Сочи заедно с баща си през 1994 г. Към онзи момент не знаят английски и имат само 700 долара. Днес Шарапова е в класацията с най-високия доход от спорт при жените

Едва на 17 години е, когато побеждава Серина Уилямс. Следват 20 загуби от 21 мача на корта. 

Шарапова не се интересува от популярността и може би това е една от причините да има професионалното уважение на своите съперници. Самоувереността и борбеният дух са нейни отличителни черти. Петра Квитова, която побеждава Шарапова на Уимбълдън през 2011 г., е една от съперничките й, които й отправят горещи похвали, посрещайки новината за приключването на кариерата, наричайки я "голям шампион".

Снимка: Getty Images

Нейното най-силно оръжия в спорта е мощният сервис. 

Снимка: Getty Images

  • Мария и Григор

През 2013 години руската тенисистка и българският тенисист Григор Димитров публично обявиха своята връзка. Двамата дълго време отричаха да имат нещо общо, но след един успешен за Гришо мач, спортистите се разходиха по улиците на Мадрид, без да се притесняват от любопитните фотообективи на папараците, разменяйки си целувки. В автобиографичната си книга Шарапова споделя, че Гришо е поискал телефонния й номер от нейния агент. А няколко седмици по-късно се появил на вратата й с червени рози и огромен плюшен мечок.

Извадих отново телефона - имаше ново съобщение от Макс. Беше същото: "Григор Димитров иска твоя телефонен номер." Защо две съобщения? Да не би Макс да мисли, че обхватът в Пекин е лош? Отговорих: "За какво?" Макс: "За какво? Ти глупава ли си?" Проверих името на Григор в Гугъл, за да видя на колко години е. Беше ли изобщо пълнолетен? 21. Едва. "Дай му имейла ми." След няколко разменени имейла, Григор ми поиска номера. Правих се на недостъпна и му дадох кода за месинджъра на моя телефон. След това и номера ми. Съобщенията се превърнаха в телефонни разговори, а те - във видео разговори. Беше простичко и истинско. Не се замислях твърде много, докато след един от нашите разговори той ми звънна отново след 30 секунди и ми каза: "Съжалявам, но ми липсва гласът ти. Може ли да поговорим още няколко минути?"

Любовната сага приключва 2 години по-късно.  

  • Предизвестеният край

Много състезатели възразяват срещу ранното завръщане на Шарапова след забраната да играе, заради положителен тест за допинг. Шарапова обжалва наказанието си и от 2 години то бе намалено на 15 месеца.  

Травма на рамото й създаваше проблеми дълги години. Те се оказаха толкова сериозни, че тя губеше мачове дори от много по-неопитни от нея играчи. Появиха се дори съмнения, че тя не играе заради спорта и победите, а само за да стимулира търговскя интерес към себе си и брандовете, с които е обвързана. 

„На затворени врати, 30 минути преди да изляза на корта, имах процедура на рамото, за да мога да изляза за мача“, споделя тя за Vanity Fair, платформата, която избира, за да потвърди напускането на тениса. „Имах множество операции - през 2008 г.; друга миналата година; и прекара безброй месеци в терапии. Със стъпването на корта почувствах този ден като последната си победа. Споделям това не за да будя съжаление, а за да нарисувам новата действителност - тялото ми беше объркано.

Професионалната кариера на рускинята продължи почти 19 години. В пенсия на 32 г.? Защо не! Когато имаш цели 36 титли. 

Повече за спортната кариера на Мария Шарапова можете да видите в btvnovinite.bg

Снимка: Getty Images