Когато искаме да влезем във форма, трябва да комбинираме две неща - режим на хранене и спорт. За диетата вече се погрижихме. Ако още не сте се включили в нашето предизвикателство Отлабни 5 кг за 1 месец, направете го. Сега ви предлагаме и няколко упражнения, с които да стегнете корема.

Планк
Планкът е едно от упражненията, които изглеждат лесни за изпълнение, но всъщност ангажира голяма група мускули. Легнете на земята по корем. Сгънете ръцете в лактите и се повдигнете на тях. В началото се опитвайте да задържате в планк 20 секунди, докато постепенно стигнете до 2 минути.
Действие: стяга голям гръден мускул, преден коремен мускул, преден делтовиден мускул и трицепсите.

Снимка: Thinkstock


Крънчове
Легнете на земята и сгънете краката в коленете. Сложете ръце на тила. Повдигайте едновременно торса към краката и единия крак към торса. Направете 10 повторения с единия крак, след това сменете.
Действие: стяга прав коремен мускул, прав бедрен мускул и голям седалищен мускул

Снимка: Thinkstock


Кратки коремни преси
Легнете на земята, сгънете краката в коленете и сложете ръце под главата. Правете кратки повторения с повдигане. Започнете с 20, докато постепенно увеличите до 80. Не изправяйте целия торс. Достатъчно е тялото да образува ъгъл от 45 градуса с пода.
Действие: стяга прав коремните мускули.

Снимка: Thinkstock


Странични коремни преси с бонус натоварване
Легнете на земята, сгънете краката и сложете ръце на тила. Изправяйте торса към краката, като същевременно се накланяте наляво, след това надясно. За допълнително натоварване, докато навеждате торса наляво, повдигайте десния крак леко нагоре.
Действие: стяга прав коремен мускул и страничните коси мускули

Снимка: Thinkstock


Буква V
Легнете на земята с ръце до тялото и изпънете краката. Повдигайте краката, без да сгъвате, нагоре.  Същевременно повдигнете торса. Опитайте се да се задържите в тази поза 10 секунди, след това се отпуснете бавно назад.
Действие: стяга прав коремен мускул, прав бедрен мускул и голям седалищен мускул.

Снимка: Thinkstock