„Бати Митко колко уникални спомени имаме! Колко велики моменти! Никога няма да забравя как ми повярва! Без теб и ЦСКА нямаше да стигна до Барселона! Написахме я тази история за великото американско лято! Споменът е вечен! Велико беше! Честити 78 години СТАРШИ бъди жив и здрав!“ – написа Христо Стоичков в Инстаграм, като публикува снимки с Димитър Пенев и Йохан Кройф (1947 – 2016) – треньорът, който го привлече в „Барселона“.

Снимка: instagram.com/hristo8oficial/

Припомняме, че Димитър Душков Пенев е роден в село Мировяне на 10 юли, но родителите му го записват два дни по-късно и по документи се води, че е роден на 12 юли.

Пенев дебютира за националния отбор на 18-годишна възраст още като футболист на Локомотив (София). Играе за България в продължение на 13 години, в които записва общо 90 мача и вкарва 2 гола. Участник на три световни първенства – Англия '66, Мексико '70 и Германия '74, като играе във всички 9 мача на България от въпросните мондиали.

Снимка: instagram.com/hristo8oficial/

През 1991 г. Пенев е назначен за селекционер на националния отбор. Под негово ръководство България се класира на четвърто място на Световното първенство в САЩ '94. След това за първи път в историята класира отбора за финали на Европейско първенство в Англия '96.

Обявен е за треньор №1 на ХХ век на България. Награден с орден „Стара Планина“ – първа степен. Почетен гражданин на София.