В съвременното общество както йога, така и спортът имат своето важно място и значение. Докато в спорта обаче се набляга главно на физическия аспект, то на йога не трябва да се гледа като на система от физически упражнения. Тя има много по-дълбок смисъл. Нейната крайна цел е постигането на духовно просветление. Тялото се разглежда като храм на Духа, като средство за придвижване и творене в материалния свят. То е само инструментът, чрез който Духът действа.

Йога е цялостна философия и начин на живот. Живот в хармония с природата. Йога е единение на нашата индивидуалност с божествения разум, който управлява вселената. Йога ни помага да осъзнаем източника на любовта и извора на живота, нашата божествена същност. Накъдето и да погледнем, да откриваме тази божественост и съвършенство, движим се свободно в живота и разгръщаме творческия си потенциал.

Йога е единство на тялото, ума и духа. Води до уравновесеност, изящество, сила и осъзнатост. Освен, че подобрява физическо ни здраве и умствена яснота, чрез йога практиките ние повишаваме своята жизненост и енергия. В спорта не съществува тази висша осъзнатост. Трябва да отбележим, че сам по себе си култът към физическото тяло и развитите мускули не допринася за доброто здраве. Не всяко привидно силно тяло е здраво.

Йога няма състезателния характер на спорта, липсва конкурентния модел и сравнителния метод за измерване на постигнатото. Йога ни учи как да се съхраняваме в естественото и нормално състояние на здраве. Как да живеем естествено в хармония с природата. Да водим здравословен и природосъобразен начин на живот. Съревнованието изисква голямо умствено и физическо напрежение. Състезателният дух кара човека да изчерпва и последните си сили в името на победата.

Йога практиката не изисква голям разход на енергия и действа освежаващо след всеки сеанс. Йога не изчерпва енергията на тялото, а я възстановява, кара ни да се чувстваме освежени и обновени. В йога няма победители и победени, всеки работи със свое собствено темпо. Не се гони определена норма, а всеки следва собствения си индивидуален път на развитие. Йога е толкова многообразна система, че в нея всеки може да намери своето място и да извлече максимална полза за здравето си.

В йога практиката развиването на гъвкавост и сила става чрез съзнателна релаксация и отпускане в позите. Резултатите се постигат без насилие и форсиране, а бавно и постепенно с осъзнатост. За постигане на естественото състояние на здраве на физическото тяло, ума и духа се използват различни йога техники, които спортистите все по-често прилагат за подобряване на своите постижения.

Йога ни дава усещане за връзката със самите себе си, с ритъма на собственото си тяло, с външния и вътрешен мир. Прави ни по-гъвкави, по-силни и по-здрави. Помага ни да усетим собствената си енергия и сила, да придобием свобода и да се движим с финес и лекота в живота.