Кардио тренировките са отличен начин едновременно да поддържате сърцето си здраво и фигурата си перфектна. На всички е ясно, че те помагат за изгарянето на калории и съответно за отслабването, както и за по-добър сън и редуциране на стреса. Но също така тренировките подобряват капацитета на белите дробове и заздравяват сърцето.

Като кардио се определят всички упражнения, които ускоряват работата на тези два толкова важни органа. Препоръчва се да бъдат практикувани 3-4 пъти седмично по 20-30 минути.

Хората често се оплакват, че кардиото е досадно и затова бързо се отказват от него. Затова е необходимо постоянно да променяте упражненията и интензитета им. Например, ако залагате на ходенето, няколко минути се движете с умерено темпо, след това забързайте или започнете да тичате – първо бавно, последвано от 1 минута спринт.

За вас избрахме няколко интересни кардио упражнения, които можете да правите у дома. Освен фигурата ви, те ще поддържат и цялостното състояние на организма ви. Изпълнявайте всяко упражнение по една минута, без да спирате и ги комбинирайте по ваш избор.

Променливи скокове

Застанете изправени и разтворете ходилата на ширината на раменете. Вдигнете ръцете си над главата, така че тялото ви да бъде във формата на Y. Пренесете тежестта си върху десния крак, свийте левия в коляното и започнете да го повдигате нагоре. Стъпалото ви трябва да докосне дясната ръка, без да се навеждате напред (както е показано на снимката). След това подскочете на левия крак, повдигнете десния и докоснете лявата ръка със стъпалото

Скокове с разтворени ръце и крака

Застанете изправени с ходила, поставени на ширината на раменете. Ръцете са отпуснати около тялото. Скочете, като едновременно разтворете краката и ръцете си във формата на Х. Трябва да се приземите в изходящата първоначална поза.

Скачане на въже

Правете бързи и малки подскоци като боксьорите, като не се старайте да скачате на високо. Ако нямате въже, можете да изпълнявате упражнението, като имитирате движенията на ръцете при действителното скачане.

Тичане по стълби

Тичайте бързо нагоре по стълби, а след това слизайте надолу. Повторете няколко пъти, като не е нужно да изкачвате повече от 10-15 стъпала. За по-голямо натоварване взимайте по 2 стъпала наведнъж.

Скокове наляво-надясно

Поставете тънък предмет на пода (например дръжка от моп), застанете от дясната му страна и с ръце, поставени на кръста, прескочете в ляво. След това повторете в обратната посока.

Бягане на място с високо вдигнати колене

Започнете да бягате на място, като вдигате коленете възможно най-високо.