В края на месец август в Самоков се проведе спортен лагер за деца, които имат двигателни затруднения. Главен организатор бе сдружение „Спина бифида и хидроцефалия – България”, а с помощта на инициативата „Към Върха” децата успяха да се докоснат до високата планина. „Към Върха” е проект на Николай Герев и планинските спасители Захари и Виктория Недялкови.

В лагера се включиха 17 момичета и момчета от 1 до 14 години от Варна, Русе, София, Перник, Димитровград, Самоков и др.

Децата се разходиха по екопътека „Бели Искър“, посетиха дворец „Царска Бистрица”, Цари Мали Град и Меча поляна до ЦПШ Мальовица.

Едно от най-емоционалните изживявания за цялата група бе пътешествието до връх Ястребец (2369 м н.в.) с кабинковия лифт, където децата се насладиха на панорамата и усетиха красотата на високата планина. В програмата бяха включени и занимания с лодки на язовир Искър.

Лагерът помага не само за по-доброто състояние на децата, но и дава възможност на семействата да обменят опит, радости и тревоги.

В лагера гостуваха Влади Гюров и Петко Сталинчев – силни и вдъхновяващи момчета, които разказаха за своите стъпки напред и нагоре към върха. Специалната изненада бе оставена за последната вечер – за децата пяха Сашо Обретенов и Дидо Каменов от Д2.

Летният лагер на сдружение „Спина бифида и хидроцефалия – България“ се осъществи с подкрепата на „Травентурия“ ООД, инициативата „Към върха“, община Самоков, Национален парк „Рила“, „Бороспорт“ АД, рафтинг клуб „Рефлип“, Юлия Банкова - Център Ателие "Николай Шмиргела", Арт терапевтично пространство, дворец „Царска Бистрица” и хотел „Арена”.

Снимка: Виктория Недялкова