Безспорно, всеки един от нас, в един или друг момент, може да се почувства потиснат, неразбран, несигурни или подложен на стрес. Добрата новина е, че има начин да избягаме от подобни състояния чрез физическа активност, стига да знаем към каква по-точно спортна дисциплина да се насочим.

#Чувствате се тромави: опитайте с HIIT
Ако често често ви се случва да се почувствате замаяни, уморени, отпаднали, флегматични и имате понижен психически и мускулен тонус, HIIT-тренировката е за вас. Това е сбор от високо интензивни физически упражнения, които подобряват мускулния тонус, регулират метаболизма и стимулират циркулацията на кръвта. Изследвания сочат, че интензивната двигателна култура оказва изключително благотворно въздействие върху мозъка и настроението, като увеличава отделянето в кръвта на хоромона на щастието. Спринт, бързо плуване или комплекс от високо интензивни интервални фитнес упражнения са добър избор за решаване на проблема.

#Чувствате се разконцентрирани: отидете на плуване
Според Световната здравна организация (СЗО) една от най-вероятните причини за загубата на добрата памет е стресът. Чувството за тревога действа негативно върху способността на мозъка да възприема и запомня оптимално количеството информация, постъпило в него. Проучвания сочат, че леките упражнения в дългосрочен план оказват огромна роля върху повишаване ефективността на работата на хипокампуса – онази част от мозъка, отговорна за паметта. Така че спортни дисциплини като високо интензивните HIIT-тренировки, спринтът или боксът не са най-добрият вариант, ако забравяте лесно. Затова пък умерено интензивните спортни дейности като плуване, каране на колело, джогинг са идеалният избор за вас.

#Чувствате се самотна: запишете се на танци
Ако се чувствате постоянно самотна, спокойно – проблемът има решение. Запишете се на танци. Хората, които се чувстват самотни, трябва да избягват изолираните спортни занимания, каквито са плуването, карането на колело и бягането например. Вместо това, обадете се на приятели и се запишете на курс по салса, танго или зумба. Обичате планината и чистият въздух? Още по-добре – разходките сред планински местности в компанията на забавни и усмихнати хора е не по-малко чудесна идея.

#Чувствате се депресирани: излезте на чист въздух
Проучвания сочат, че упражненията и разходките на открито са сравними с ефекта, който антидепресантите оказва върху пациенти с голямо депресивно разстройство. Това е така, защото депресията е свързана с ниски нива на серотонин - хормон, който отговаря за доброто настроение и чието ниво се покачва по време на движение. Ако нямате възможност за излет в планината, разходката в парка ще се отрази не по-малко добре върху настроението ви.

#Неспокойни сте: опитайте с фитнес уред за гребане
Разтройствата на нервната система, предизвикващи чувства на тревожност и безпокойство, са бич на съвременната цивилизация. Ако изпитвате подобни усещания и сте стресирани, високо интензивните кардио упражнения са за вас. Тревожността чудесно може да се повлияе и от тренировки, като гребането, карането на колело, тичането, спининга, както и от други спортни дисциплини, изискващи по-умерен до нисък интензитет – разтягане, йога, пилатес, масаж и др.