На 26 април ще бъде отбелязан Европейският ден без асансьор, като в инициативата ще се включат всички граждани, институции и организации, които подкрепят активния начин на живот. Движението по стълби, без да се използват ескалатори и асансьори, предоставя на всеки шанс да започне със свеж старт, да продължи с енергично изпълнение на своите рутинни задачи и да завърши деня си с доза здравословно усилие.

Ден без асансьори е част от най-голямата европейска инициатива, насочена към промотиране на активния начин на живот, която споделя проста и лесно измерима визия: „100 млн. повече европейци, ангажирани със спорт и физическа активност до 2020 г.”

Снимка: iStock

Изкачването на стълби може да е приятно, полезно и различно изживяване. За всеки 10 изкачени стъпала горите по 1 калория. Освен изваяна фигура, докато тичате по стълбите, вие се грижите и за здравето си. Това е един от най-лесните начини да намалите риска от сърдечносъдови заболявания и да засилите плътността на костите си. Изкачването на стълби е най-добрата кардио тренировка.