Грижата за нежна и гладка кожа включва и специално внимание към коленете и лактите, без да пропускате ушите. Целогодишно кожата има нужда от подхранване, но особено през лятото, когато ходим с голи ръце и крака, кожата на изпъкналите зони по-бързо загрубява под въздействието на вятъра и силното слънце. Ето какви грижи може да полагате за тях: 

Лактите

При работа на бюро от подпиране на ръцете на подлакътниците на столовете или върху самото бюро лактите постоянно са притиснати. Те не са защитени от подкожна мазнина и кожата бързо загрубява и потъмнява. Затова преоценете позата си на работното място. Използвайте скраб за тяло върху лактите и ги стържете с ексфолираща ръкавица за баня. Повече от един път ги мажете с  тоалетно мляко за тяло. От домашните средства помага маска с мед и сода бикарбонат, с която да натривате както лактите, така и коленете. Редувайте с маска от вътрешната страна на кората на лимон. След като изстискате половин лимон вече оформената полусфера нахлузете на лакътя и разтрийте. Оставете влагата от лимона да попие в кожата. Не забравяйте да нанасяте фотозащитни средстава върху кожата на лактите, преди да тръгнете на плажа. 

Коленете

Коленете са издадени напред и при разходки, плуване по гръб, седене в лодка, колене най-бързо изгарят. Кожата загрубява и от любимото седене върху краката. Затова по-твърдата кожа трябва да се подхранва с мазни кремове и тоалетно мляко за тяло. Веднъж седмично да се ексфолира със скраб за тяло или груба ръкавица за баня. Не допускайте кожата да потъмнее и да стане по-твърда, дори да се нацепи. Тогава ще ви трябва консултация с дерматолог. Обикновено всеки намазва коленете с фотозащитен крем при излизане на плаж, но след всяко излизане от морето не пропускайте да ги намажете с фотозащита отново.

Ушите

Вероятно защото по-трудно виждаме изцяло ушите, пропускаме да се грижим за тях. Ако сте имали къса прическа и сте излизали на плажа с прибрана коса без шапка, резултатът ви е познат - ушите изгарят. Когата им става болезнена, изсъхва и ушите започват да се белят. Затова започнете да мажете ушите си с фотозащитен крем, преди всяко излизане на плажа, иначе рискувате да изгорят. Обилно мажете ушите с подхранващия крем за лице, който използвате ежедневно. Не забравяйте и шапката с периферия.