Соята е безспорно полезна храна за здравето на жените. В него се съдържат осем незаменими аминокиселини, необходими за основните жизнени процеси в организма. Соевите напитки са с високо съдържание на растителни протеини и е подходящо във време на пости, за вегани и вегетарианци.

Соевите напитки са подходящи за жени в менопауза поради съдържанието на фитоестрогени. Те са ефективен заместител на намаленото  хормонално ниво на естрогени в този период от живота на жената.  Редовната консумация на соя и соеви продукти облекчава симптомите на постменопаузата - топли вълни, хипертония, стенокардия, захарен диабет тип 2, наднормено тегло, депресивно настроение. Всяка соева напитка е с много ниско съдържание на натрий, което намалява задръжката на вода  в организма, а това намалява риска от високо кръвно налягане.

Научни изследвания през 2008 г в Университета на Южна Каролина показват, че при жени, консумирали ежедневно соеви продукти (соево мляко и тофу ) се намалява рискът от рак на гърдата. Тъй като тъканта на млечните жлези се оформя  по време на юношеството, то и консумацията на соевите продукти като профилактика би трябвало да започне отрано.

Соята и соевите продукти влизат в диетата на жените, диагностицирани с рак на гърдата,  защото тя намалява риска от повторна поява на рак и позволява многогодишна преживяемост. Тези изводи са в резултат на шанхайско проучване върху 5042 жени с рак на гърдата, които редовно консумирали соеви продукти като соево мляко, тофу или зелена соя.

Соевите продукти могат да намалят риска от възли в матката,  които се образуват вътре в тънкия мускулен слой (миома). Проучване върху японки открива, че колкото повече жените ядат соя , толкова по-рядко се налагат операциите на матката (хистеректомия).

Соевият фитоестроген помага на организма да усвоява по-добре калция. Затова соевите продукти са полезни за костите и предпазват от остеопороза (разрехавяване на костната тъкан). Съдържат и изофлавин - антиоксидантът, който пази клетките и ДНК на организма от окисляване. Освен това намаляват нивата на лошия холестерол.

Растителните мазнини в соевите напитки са ненаситени и не съдържат никакъв холестерол. Затов влизат в диетите за остслабване, поради ниското съдържание на въглехидрати. А мононенаситените киселини в тях не позволяват на червата да усвояват мазнините. Това са все предимства в помощ на жените, които искат да се отърват от излишните килограми.

Освен това соеви напитки не се произвежда от ГМО продукти и са безвредни за организма. Напитките на Алпро може да се намерят във всички по-добри магазини. Те са препоръчителна хранителна напитка за всички възрасти.