След великденските празници и богато подредените трапези, организмът ни има нужда от течна храна, както и от витамините и целулозата на зеленчуците. На пазара има разнообразие от свежи зеленчуци - коприва, киселец, лапад, пресен лук и чесън, калоферче, джоджен и магданоз.
Зеленолистните не само са богати на хлорофил, витамини и минерали, но от тях се приготвят чудесни супи и вегетариански ястия,
подходящи и за най-придирчивия вкус. Преди да бъдат сготвени, те трябва много старателно да бъдат измити и обилно изплакнати с вода от всички нечистотии.
Варят се в съд с дебело дъно и с покрит капак
След това се пасират, добавя се свеж лимонов сок и подправки по желание (черен пипер, индийско орехче, соев сос). Тази пролетна крем-супа може да ви послужи за храна през целия ден, определен за разтоварване.
От спанака, освен крем-супа, може бързо да се приготви вегетарианско ястие - задушен спанак
Добре измитите листа на спанака сложете в тенджера без вода. Разчита се на водата от измиването по тях, която под капака образува необходимата пара за задушаване. Към вече задушения спанак, прибавете пресен лук, нарязан на дребно. Отделно задушете в олио ситно нарязани скилидки чесън и полейте с тях спанака. Прибавете натрошени орехи, соев сос и индийско орехче. Разбъркайте и поднесете топла вечеря.
Рецепта за задушен спанак:
- 1 кг спанак
- 2 скилидки чесън
- 4 с.л. олио
- 4 ореха
- 1 стрък пресен лук
- ¼ ч.л. индийско орехче
- ¼ ч.л. соев сос
За 4 порции
Добре ще се почувствате, ако сутрин започнете с чаша ментов чай или екстракт от ленено семе,
за да облекчите тежестта и подуването в коремната област. Още повече, така ще улесните изпразването на червата.
Не забравяйте и за тази възможност - да си направите хидроколонтерапия.
Обърнете внимание дали изпивате вода по 1-1,5 л дневно.
Сега е времето да посетите фитнес-залата, за да се разтоварите и физически.
Добре ще ви подействат и масаж на цяло тяло, или водни процедури. Снимка: Ambro