Внезапно появилият се обрив по кожата, няколко часа след излагане на разсъблеченото тяло на слънце, обикновено е проява на алергия, предизвикана от слънчевите лъчи. Кожата е зачервена, сърбяща, дори леко болезнена, както от слънчево изгаряне. Ако този обрив се задържи и не минава и след хигиенен душ със сладка вода и без употребата на сапун, както и след нанасяне на лосион за след слънце и пантенол, най-правилното е да се консултирате с лекар.

Ако това се окаже слънчева алергия, забравете за излизане на плаж

в следващите дни. Само когато лекар ви предпише кортикостероиден крем, може да го прилагате върху сърбящите участъци.

За предпазване обаче може да се направи много повече

За да не се „бунтува” кожата срещу слънчевите лъчи, тя трябва да се подготви с няколко слънчеви бани на басейн преди да се отиде на почивка на морския бряг. Употребата на слънцезащитен крем, лосион или шпрей е задължителна. Добре действа приемът на селен и витамините "С" и "Е". Хомеопатията също разполага със средства срещу слънчевата алергия.

Има лекарства, които се отделят и през кожата. Обикновено те предизвикват реакция с появата на обриви. Хората, които имат хронични заболявания и ежедневно приемат медикаменти, е добре да се информират дали тези лекарства не притежават фотосенсибилизиращ ефект, т.е. създават повишена чувствителност на кожата към слънцето. Докато приемат фотосенсибилизиращи медикаменти, не бива да излизат на плаж.

На морето през деня няма нужда от гримове

Макар и биопоносими, те все пак са химически вещества. В максимално разширените пори на затоплената кожа те проникват лесно и биха могли да повишат раздразнителността й.

Ако се страхувате от слънчева алергия преди да отидете на море, направете лека  промяна в хранителния  режим. 

Не консумирайте 2-3 седмици прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал

Белтъчини си набавяте чрез риба, ядки, соеви продукти и месо. Изключете и житните храни в този период като пшеничен, ръжен хляб, овесени десерти. За да не страда организмът за въглехидрати, като техен заместител наблегнете на картофите, ориза и царевицата.

За да спомагате за изчистването на кожата си, пийте постоянно минерална вода до 2 л. дневно. Не се препоръчва водата да се държи в хладилник.