Шоколадът е безспорен лидер сред лакомствата и почти задължително присъствие към коледните подаръци за децата. Статистика на руски учени показва, че в Русия например, човек изяжда около 5 кг за една година, с уговорката, че някои хора изяждат много повече, а има такива, които отказват дори шоколадов бонбон.

Полезен или вреден и за кой от шоколадите мислим - черен, млечен или бял.

Черният шоколад е черен, защото съдържа много повече какао на прах (70%).

Какаовите зърна са богати на теобромин, който е природен спазмолитик.

Стресовите ситуации в живота са свързани с отделяне на адреналин и със спазъм на съдовете. Спазмолитичният ефект на теобромина не позволява спазъм на коронариите, хранещи сърцето, и на кръвоносните съдове в мозъка. Освен това 

теоброминът засилва диурезата

и помага за намаляване на високото кръвно налягане. Улеснява премахването на отоците от сърдечен или бъбречен характер. Получава се така, че

почитателите на черния шоколад в разумни количества, намаляват рисковете си от сърдечно-съдови заболявания.

Условието е: не всеки ден и не през целия ден. Шоколадът е богат още на калций, магнезий, манган и фосфор. Никой не се съмнява в това, че един шоколадов бонбон е

лесно и бързо средство за подобряване на настроението и самочувствието.

Затова може да чуете лекар да ви препоръча черен шоколад.
В млечния шоколад е добавено мляко в различни проценти. Тъй като белият шоколад се произвежда основно от какаовото масло и не съдържа какао на прах, може да кажем, че той не е "истински” шоколад. Той се оказва лишен от основната полезна съставка (теобромин) и не оказва полезното действие върху организма, присъщо на шоколада.

Вреден ли е шоколадът

Когато се прекалява с него, което означава, че се консумира всекидневно в големи количества, без човек да е зает с физическа активност.

Основната причина е, че шоколадът е висококалорийна храна.

Дори черният шоколад съдържа повече от 500 ккал в 100 г, което означава, че с един шоколад ще се задоволят 1/5 от дневните потребности на организма, но само в калорийно отношение. Още повече

шоколадът съдържа много мазнини

(40 г в 100 г от продукта). Комбинацията от много калории и мазнини, може тъкмо обратно на ползите описани по-горе, да създаде условия за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Това налага да бъде контролирано количеството, което ще бъде изядено, за да се използват само полезните свойства, а не сами да си нанасяме вреда.

Редовното ядене в големи количества шоколад, особено бял,

улеснява образуването на кариеси.

Затова децата трябва да бъдат приучвани след ядене на шоколад да си изплакват устата с вода, а ако са вкъщи, стоматологът проф. д-р Пенева препоръчва да изяждат бучка сирене или кашкавал.

Снимка:Thinkstock/Getty Images
Шоколад не се препоръчва при артрит и подагра,

заради наличието на пурини, които могат да усложнят заболяванията, заради повишаване на пикочната киселина в кръвта.

По правило диабетиците трябва да избягват шоколада, заради рязкото повишаване на кръвната захар. Детският диабетолог доц. д-р Калинка Коприварова позволява на своите пациенти със захарен диабет по едно блокче шоколад или парче плодова торта за празниците.

Особено важно е да се внимава с количествата. 

Само консумиран с мярка, шоколадът във всичките му видове черен, млечен, бял и в комбинациите, в които се предлага, дори с люта чушка или с аншуа, може да бъде полезен за здравето и да създава добро настроение.