Когато става дума за секс, изпитаното удоволствие не трябва да е с цената на здравето. Истината е, че сексът по време на менструация е възможен, но най-общото схващане е, че по време на най-силното кръвотечение е по–добре да се въздържате от полови контакти. В едно проучване повече от половината от мъжете са потвърдили, че биха правили секс с жена в цикъл, но само с жена, с която имат сериозна връзка. 

Сексът по време на менструация крие реални рискове от полово предавани инфекции, включително и ХИВ. Например, много често гонококите, причинители на гонорея, макар и прекарана преди години, остават в организма в неактивно състояние. По време на менструацията тези микроорганизми отново могат да станат вирулентни и биха могли да навлязат в уретрата на мъжа, и да предизвикат гонорея с всичките й признаци. Мъжът задължително трябва да използва презерватив, за да не попадне кръв в уретрата му.

Когато става въпрос за скрити възпалителни процеси на яйчниците и тръбите, сношението по време на цикъл обостря оплакванията и състоянието. Най-добре е жената да използва менструална чашка от медицински силикон, която се поставя лесно във влагалището и задържа изтичането на кръвта.

 Продължава с психическите фактори за жените>>>