Седенето пред компютъра е занимание, страст или необходимост,

с което, да си признаем по една или друга причина, злоупотребяваме. Черпейки информация от собствените си наблюдения и патила, бих искала да споделя нещо, на пръв поглед, съвсем елементарно.

Прилагайки и придържайки се към едно просто правило, успях да съхраня здравето си и да се предпазя от по-сериозни травми.

Преди известно време, работейки на компютъра,

внезапно усетих остра и почти непоносима болка в областта на кръста. За щастие успях сама правилно да диатностицирам, че това болезнено състояние е във връзка или по-скоро се дължи на продължителната ми и неправилна стойка пред монитора. Приведената, макар и леко, глава, постоянните и еднообразни движения, явно бяха довели до претоварване на врата и оттам – до болезнената промяна в цялостната биомеханика на тялото, т.е. до болките в кръста.

Разтревожих се сериозно,

тъй като наскоро прочетох, че именно от продължително и неправилно седене пред компютъра вече има няколко случаи на пациенти с дискова херния в областта на шийните прешлени. Това травмиране води до пареза на единия или, дори по-често, на двата долни крайника. Състояние, което най-често налага оперативна намеса и оперативно лечение.

Така че, след няколкодневна почивка поставих монитора точно на нивото на очите, клавиатурата – в най-удобен ненатоварващ ръцете обхват, изправих стойката си и, няма как, заех се с работата си.

Затихналата болка, въпреки опасенията ми, не се завърна, а напротив – неусетно изчезна и облекчението дойде.

Дойде да възнагради

правилната ми позиция и твърдото решение да посъкратя, колкото е възможно, седенето пред компютъра на по-малки интервали от време, и по-често да ставам да се разхождам.

Няма по-добро средство

срещу болежките от това да не ги допуснем, имайки информация и вземайки превантивни мерки.