Наближават Коледните празници и както е традицията, тръгваме на едно духовно "пътешествие" с Предколедните пости. Това е важен момент, когато можем да се погрижим за своя дух много пряко чрез своето тяло. Постите са специфичен начин на осмисляне, както на храненето, така и на нашето отношение към света и начинът, по който ние се показваме в света.

За православния човек постът е съвкупност от добри дела, искрена молитва и въздържание от блажна храна - месо и млечни продукти. Никога не е късно човек да започне да спазва постите, дори и да не е имало семейна традиция в това отношение. Рождественските пости са в чест на раждането на Спасителя и те ни помагат да дадем предимство на духовното в нас.

За традицията и символиката на Рождественските пости и за умението да приготвяме вкусни и разнообразни постни гозби може да научите от разговора ни с радиожурналиста Светослав Николов, публикуван в началото. Това е аудиозапис на разговора в предаването "За София", излъчен в ефира на bTVRadio на 18 ноември 2014 г.

За всеки ден от Рождественските пости ще намирате интересни и практични "Постни рецепти на деня".