За да имате стройна фигура, тонус и работоспособност, не пропускайте засуката. Често, за да поспите повече или с желание да отслабнете, се лишавате от закуската. На училище или в работата ангажименти и спешните задачи отдалечават вашето време за обяд. Доведени до състояние на прегладняване, естествено е, че ще си наваксате с обилно хранене на обяд. Този вреден стереотип се отразява на целия организъм и най-вече намалява вашата ефективност във втората половина на деня. 

До какво води ежедневното пропускане на закуската

Напълняване
Заблуда е, че ако не закусвате, няма да напълнеете. За да преодолее стреса от липсата на хранителни вещества, в тялото се задейства компенсаторен механизъм за складиране на мазнини.
По-лесно за опазване на фигурата е редовната закуска. Тя стимулира метаболитните процеси и така помага за поддържане на нормално тегло. На 43-та ежегодна среща на Американската сърдечна асоциация специалистите обощават, че добрата закуска в спокойна обстановка намалява наднорменото тегло и риска от захарен диабет тип 2, атеросклероза и инфаркт.

Бързо изтощение
Без закуска сутрин организмът е лишен от нужната енергия, която е изчерпана през нощта. Тя е важна не само за физическото здраве, но и за снабдяване с психическа енергия, от която човек се нуждае в началото на работния ден. До сутринта калориите от храната, консумирана преди 10-12 часа, е изразходвана от организма. Закуската предотвратява умората и слабостта в следобедните часове като не позволява да пада кръвната захар и да нарушава концентрацията.Френски спеиалисти установили, че деца, които не закусват, в третия учебен час стават по-разсеяни.
Именно редовната закуска е прекрасен старт за успешен и енергичен ден.

Хормонален дисбаланс
Пропускането на закуската в голяма степен нарушава хормоналния баланс, поради недоимък на незаменими аминокиселини от гладуването. Освен това се повишават нивата на кортизола и инсулина в кръвта. А от това се променя настроението, появява се чувство на напрежение и раздразнителност. Вечното ограничение с диети е ненужно, за да изглеждате добре. Важно е да се храните балансирано.

Здраво и красивото тяло със стабилна психика не е само Божи дар, а плод на вашите усилия и грижи. Не си спестявайте също времето за физически упражнения. Ставайте по-рано и ще имате време за всичко, включително за здравословна закуска.

Превърнете закуската в любим ритуал, без който не бихте излезли от къщи и ще се учудите на лекотата, с която ще започвате всяко работно начало. Закуската е най-важното хранене за деня.