Онихомикоза е разрушаване на ноктите от гъбички. Нокътната плочка пожълтява, уплътнява се, напуква се и се появява характерна неприятна миризма. Възпаление и лек оток обхваща и тъканите около нокътя със сърбеж и болки.

Причини за онихомикозата са:

-Влажна среда между пръстите от постоянно носене на синтетични чорапи и обувки, особено маратонки.

-Неспазване на лична хигиена - редовно измиване на стъпалата и старателното им подсушаване.

-Заболяване от захарен диабет. 

-Спад на имунна система след продължително боледуване, нерационално хранене и стрес.

Съвременната фармация предлага множество противогъбични средства, които може да ви предпише специалист дерматолог. 

Ето домашни средства за лечение на гъбички по ноктите:

-1 лъжица сода за хляб, 2 лъжици кислородна вода, 1 лъжица английска сол (магнезиев сулфат) и една чаша гореща вода. Сместа се разбърква и към нея се добавят 2 лъжици оцет. Полученият разтвор налейте в бутилка. Засегнатите нокти се потапят за няколко минути в оцет, след което с памучно тампонче се нанася от сместа върху нокътя. Отгоре се поставя превръзка. Процедурата се повтаря в началото и в края на деня в продължение на един месец. 

-Стъпалата се потапят в топла вода с оцет 2:1 за 15 мин. След като се подсушат върху инфектирания от гъбичките нокът се поставя памучно тампонче, напоено със зехтин и масло от чаено дърво. След 10 мин. със зъбна четка се изчетква нокътя. Вместо със зехтин и масло от чаено дърво може да се постави тампон, напоен с прясно изцеден лимонов сок. Изплаква се с топла вода и така ежедневно, докато се види положителeн резултат.

-Старо изпитано средства е намазване на ноктите и около тях с йодна тинктура.

-Върху засегнатия нокът се прави компрес със настърган кромид лук и се оставя да действа през нощта. На сутринта стъпалата се измиват и изтриват с утайката от кафето. 

Всяко отлагане на лечението може да доведе до обхващане на повече нокти и болезнено деформиране на нокътните плочки. Не очаквайте гъбичките да преминат от само себе си.

За предпазване от гъбична инфекция по кожата и ноктите може да прочетете тук>>>.