Дали се разбира достатъчно добре важността на позата, в която прекарваме времето, докато работим с него. Ето някои съображения на д-р П. Бубновски

за положението на ръцете при работа с компютър:

-Лактите трябва да се опира под прав ъгъл на бюрото, което помага на мускулите на раменете и предмишниците да бъдат в по-отпуснато състояние.

-Китките свободно и хоризонтално да лежат на бюрото върху мишката и клавиатурата, а не с напрежение да се стиска мишката.

-Може да се използва силиконова подпора под гривнената става, срещу синдрома на мишката.

-Работният стол да има подлакътници с тапицерия, за да може в почивките ръцете свободно да се отпускат върху тях и да се чувства не само опора, но и известен комфорт. 

-Препоръчват се ергономични клавиатури и по-малък размер на мишката за дамска ръка. 

Когато се налага монотонна работа пред компютър, добре е да се прави разтриване и раздвижване на ръцете за 5 минути на всеки час, за да се избегне появата на болки и умора в ръцете.

Гимнастиката на ръцете включва:

- Манипулации с дребни предмети: разтриване на релефно топче между ръцете или мачкане на пластична топка.

- Натискане на пръстите на ръцете един срещу друг.

- Съединете ръцете като за молитва, а след това се опитайте без да ги разедините, да ги отпускате надолу до изправяне на ръцете в лактите.

Разбира се, правилното положение на ръцете е само част от грижата за здрав гръбнак по време на работния процес в офисна среда. Повече може да прочете тук<<<.