Със сигурност на всички ни се е случвало да подсмърчаме, докато четем хубава книга или гледаме трогателен филм. Някои от нас се просълзяват само от гледката на човек в инвалидна количка, а други избухват в плач само от един укор. Трети пък не демонстрират каквито и да било чувства, а по сухите им очи и мраморни лица няма и белег, издаващ емоция.

Като цяло мъжете умеят по-лесно да прикриват чувствата си и са предразположени да приемат нещата по-спокойно, за разлика от жените.

И докато е вярно, че някои жени са по-чувствителни и плачливи по природа, то съществуват и други фактори, които могат да изострят тяхната емоционалност. Такива са:

  • Липсата на достатъчно пълноценен сън

Уверете се, че си почивате пълноценно през нощта. В противен случай функцията на слъзния канал се нарушава, вследствие на което в окото се задържат токсични вещества. Не забравяйте, че оптималните часове сън, които са необходими, за да се чувствате здрави и свежи през деня, са 8 часа.

  • Вземането на противозачатъчни хапчета

Ако констатирате, че след приема на определени противозачатъчни хапчета сте станали по-раздразнителни и плачливи, прекратете техния прием или ги сменете с други.

  • Преумора в работата

Замислете се дали не е време за отдих и почивка. Спрете да се ядосвате и да бързате непрекъснато да свършите колкото се може повече задачи на работното място. Сложете си спирачки. Помислете за хората около вас, колко им липсвате в такива моменти. Отидете заедно с тях на приятно място, което да ви зареди с много енергия и настроение.

  • Стрес

Ако нещо ви тревожи, говорете. Не крийте негативните емоции в себе си. Променете нещо в поведението си или околната среда. Не се оставяйте на стреса да ви повали и унищожи нервите.