Не се съмняваме и няма да ви питаме дали ви се е случвало да видите сладко, малко кученце и да възкликнете „Толкова си сладко, че искам да те смачкам от гушкане!“ Просто сме убедени, че над 99% от хората реагират по този начин на бебета, кученца, котенца и всякакви миловидни и сладки животинки. А сега науката има точно наименование за очарованието, което ни обзема в подобни моменти и то е „сладка агресия“.

Снимка: istockphoto.com

Катрин Ставропулос, асистент професор в Калифорнийския унивеститет в Ривърсайд, си задала въпроса защо изпитваме сладка агресия и решила да направи проучване, което да помогне за по-доброто разбиране на феномена.


На участниците в проучването били показвани снимки на по-малки животинки, които били поставени в графа по-сладки, и на по-възрастни, които били сложени в графа не толкова сладки. За да разбере как реагират те на фотосите, им били поставени специални електроди.

Както можете да предположите хората, участвали в теста, реагирали по-силно и бурно на снимките на по-малките животинки в сравнение с по-възрастните, които не са толкова сладки. Интересно е, че на всички снимки на бебета било реагирано по един и същи начин.

Снимка: istockphoto.com

Използвайки електрофизиологията, Ставропулос успява да измери мозъчната активност на участниците преди, по време и след прегледа на снимките. Тя открива, че сладката агресия е свързана със сложни невронни механизми. Тя е многостранна емоционална реакция, която служи за посредничество на силни емоционални отговори и ни кара да искаме да се грижим за сладките неща", се посочва в изследването.

Снимка: istockphoto.com

Още едно от ключовите открия в проучването: съществува пряка връзка между сладката агресия, която изпитва даден човек и това колко претоварен се чувства в момента.