Всеки ден се случва едно и също нещо – грабваме телефона и започваме да гледаме в социалните мрежи как живеят другите. И дали те забелязват какво вършим ние. Марк Зукърбърг неслучайно е направил така, че известията във Facebook да бъдат в червен цвят – възможно най-контрастно на общия син фон в мрежата. Така човек по-лесно се пристрастява и постоянно е в очакване да се появи някаква индикация, че някой мисли за него. Че иска да говори с него или че просто е забелязал новата снимка на котката му.

Това пристрастяване ни кара да вървим по улиците с наведена глава и да не забелязваме как животът буквално и преносно минава покрай нас. Докато сме улисани в броене на лайкове, шерове и коментари, забравяме за най-близките си. Мислим за тях като за някаква даденост, която няма как да ни се изплъзне, но това е измамно. Десет лайка и пет споделяния не могат да заменят един истински разговор с любимия човек.

Затова – живейте тук и сега

Оставете устройствата, които дават измамно усещане, че сте свързани с целия свят. Всички тези общувания и връзки през мрежата са тънки като косъм и не могат да компенсират връзката с човека до вас. На практика смартфонът ви кара да се почувствате изключително самотно. Освободете се от това робство, което ви изсмуква енергията. Вместо да чатите с някой, когото не сте виждали от пет месеца, поговорете с хората в дома ви.

Дистанцирането от телефона и таблета ще ви даде свобода. В началото може да ви е трудно, но после ще усетите лекотата да живеете собствения си живот, а не да воайорствате другите.

Така ще запазите връзката си

Обръщайте внимание на партньора си. Отворете сетивата си за неговите емоции и сигналите, които ви изпраща. Това е в основата на всяка стабилна връзка. Другото правило е никога да не правите нещо, за което не искате партньорът ви да научава.

Излизайте по-често и се срещайте с приятелите си. Когато сте с най-близките си, бъдете наистина с тях, а не някъде във виртуалното пространство. А когато сте надалеч, изпратете им знак, че сте добре и мислите за тях.