През целия си живот се влюбваме и разлюбваме, събираме се и се разделяме. Някои хора влизат в нашата орбита, други изчезват, заради което трупаме опит с емоционални възходи и падения. Според психолозите човек може да се влюби искрено само три пъти. И всеки такъв опит, по свой си начин, ни е важен и необходим в живота.

1. Любовта е приказка

Доста често нашата първа любов ни настига, когато сме все още много млади. Тогава ни се струва, че заживяваме в приказка. Идеализираме мъжа до себе си и вярваме, че това ще е за цял живот. В тази любов сме склонни да правим неща, с които семейството ни не е никак съгласно. Не обръщаме внимание на малките проблеми и сме готови да жертваме принципите си в името на любовните отношения.

Такава любов ни учи, че е важно да се концентрираме върху партньора си, но не бива да спираме да гледаме и света около нас. 

2. Усложнена любов

Втората любов в живота ни е доста по-сложна и се разгръща по-многопластово. Научили сме урока си от предишната любов, и сега избираме един напълно различен тип партньор. Или поне така си мислим.
Има голяма вероятност пак да бъдем манипулирани, излъгали или дори наранени. Ако това се случи, използваме всяка възможност да закърпим връзката, но често тези опити я превръщат в още по-голям провал. Това е истинска драма, със случайни моменти на щастие.

Такава любов ни учи, че да се борим за любовта е също толкова важно, колкото самата любов. 


3. Осъзната (закъсняла) любов

Третата любов в живота ни се случва тогава, когато вече сме се отказали да чакаме. Тя идва без нужда и не се съобразява с нашата идея за това каква трябва да бъде. Тя не изглежда перфектна. Но това е една истинска връзка, характеризираща се с чувство на извънредна лекота - нещо, което не може да се обясни с думи.


На този етап в живота, ние вече нямаме никакви очаквания. Не губим време в мислене за качествата на партньора. Така, най-накрая, сме готови да го приемем такъв, какъвто е - истински. Важно е нашият партньор да ни възприема по същия начин.

Тази любов ни учи, че любовта ще продължава да чука на вратата ни, независимо колко време ни е нужно, за да й отворим.