Мъжете са по-забавни от жените, твърдят изследователи от университета Абъристуит и Университета в Северна Каролина. Специалистите са анализирали резултатите от различни проучвания, в които е било оценявано чувството за хумор на мъжете и жените - без техния пол да се знае предварително.

Изследователите са установили, че 63% от мъжете са били по-забавни от средностатистическата жена.

Изследователи от двата университета са анализирали 28 досегашни проучвания, които са анализирали чувството за хумор на около 5000 души. Специалистите са искали да видят дали наистина стереотипът, че мъжете са по-забавни от жените, е верен.

Ръководителят на изследването д-р Джил Грийнгрос каза: "Този ​​стереотип се споделя както от мъжете, така и от жените - но само защото съществува, не значи, че е истина, разбира се."

В много от проучванията, които учените са разглеждали, мъжете и жените са били помолени да напишат нещо забавно към карикатура, след което независими съдии са оценили тяхното чувство за хумор, без предварително да знаят пола им.

Д-р Джил каза, че резултатите установяват, че "доколкото ни е известно, мъжете изглежда имат по-високи способности за създаване на хумор от жените".

"За да поясня, цялата работа не е в това, че "жените не са забавни"... Видимо има някои много забавни жени, които са стендъп комици, като познавам много жени комедианти, някои от тях лично. Сара Паско, например, е страхотен комик и вероятно е по-забавна от 99% от всички мъже в света… Просто с това изследване средно установяваме, че има разлика", пояснява д-р Джил.

"Доказателствата сочат, че хуморът играе основна роля при интимните взаимоотношения", допълва експертът.

Лекторът казва, че жените са склонни да търсят чувство за хумор у бъдещия партньор, тъй като това е "силно свързано с интелигентността. Мъжете, от друга страна, предпочитат партньорки, които се смеят на чувството им за хумор. Това означава, че през еволюционната история на човечеството, мъжете вероятно е трябвало да се състезават по-усилено с други мъже, за да впечатлят жените с чувството си за хумор.

Проучването, което е обхванало обикновени хора, а не професионални комедианти, според Марина Бай е "ненужно". Половината от комедийното дуо "Siblings" казва: "Наистина смятам, че не беше необходимо да се провежда това изследване. Можеха да направят нещо прогресивно".

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Psychology Today".