Има сборник с рецепти за семейно щастие, даже многотомник, смята психологът Елена Димитрова. Поводът да си говорим с нея е предстоящият старт на шоуто "Смени жената" - първи епизод е тази вечер от 21 ч. по bTV. Вероятно за някои от вас Елена Димитрова е позната от седмичната рубрика, която водят с Инспектор N-JOY. От 26 февруари двамата коментират по радио N-JOY ключовите моменти, различните гледни точки и рецептите за семейно щастие на двойките от световния риалити формат. Тя е магистър-психолог, хипнотерапевт от Българска асоциация по хипноза и хипнотерапия и сертифициран практик по метода Усъвършенствана енергийна психология (Advanced Energy Psychology – EDxTM). 

Елена ни посрещна с усмивка, въпреки дискомфорта, който й причинява счупената преди няколко дни дясна ръка. Влязохме в кабинета й с известна дистанцираност заради респекта, който носи човек с нейната професия, но тя бързо стопи ледовете и събори всякакви прегради.

Какви са съставките за една успешна връзка според нея, как самата тя се е справяла с проблемни ситуации в личен план и какви хора я търсят - чуйте и гледайте във видеото по-горе. 

Снимка: Евгений Милов

Акценти от разговора

Има основни неща, които могат да се споменат, когато говорим за успешна връзка или брак:

- да приемаме себе си и да не се опитваме да се променяме, само защото сме във връзка

- да приемаме другия такъв, какъвто е, без да се опитваме да го форматираме към предварителното ни очакване какво представлява мъжът в семейството или жената в семейството

- да сме автентични в назоваването на своите чувства – голяма част от хората, които имат предизвикателства в отношенията, не умеят да формулират добре начина, по който се чувстват, не умеят да помолят за помощ и когато дълго време потискат енергията на всичко това, накрая това се превръща в един насочен към другия пръст, който казва: "Ти не ме разбираш!", "Ти не ме обичаш!".

Когато не сме наясно "кой съм аз", тогава е лесно да объркаме и кой е подходящият партньор за нас, категорична е Елена.

Снимка: Евгений Милов

Мъжете сякаш са по-малко склонни да си правят експерименти, като отиват при някой на сляпо. Ако приятел ме е препоръчал, тогава е друго. Факт е обаче, че мъжете все повече се отварят към това, че освен да правим неща има и неща, които чувстваме.

Да познаваме травмите си, да знаем коя болка, коя рана откъде идва. Да можем да назовем болката. Защото, когато сме неосъзнати за всички тези неща, правим проекция върху най-близкия си човек – това обикновено е партньорът. И всички нерешени конфликти, които са с бащите и с майките, се проектират върху партньора. Прикриваме от самите себе си характеристики от своята личност, качества, които не желаем да признаем, че носим, те са нашата сянка. За да можем да ги формулираме и да ги излекуваме, ние ги проектираме като върху екран върху партньора. И ако нямаме осъзнаването, че това са нашите бъгове, се сдобиваме с идеята, че партньорът е такъв, който не става. И странно как, собгуваме се с този партньор, идва следващият и о! мистерия – отново не става. И така, докато не стане очевидно за нас, че някъде бъркаме.

Заявката на този сезон на "Смени жената" е за семейства, които са намерили своите рецепти за семейно щастие. Очакваме с интерес!