След като вече ви започнахме с "Възможно щастие" на квалифицирания клиничен психолог Магдалена Ангелова, днес ви предлагаме да прочетете откъс от книгата, посветен на практически съвети за взаимоотношенията между мъжете и жените. Защото всеки се интересува от това, нали?

Какво да направят мъжете, за да подхранват радостта и обичта в своята партньорка

А сега е време да обърнем внимание какво могат да правят мъжете, за да подхранват радостта и обичта в своята партньорка:

1. Правете комплименти на жената до вас. Така тя ще се чувства желана и харесвана. Бихте могли да ѝ казвате колко е красива, умна, лъчезарна, привлекателна, секси, нежна... Разбирам, че вие го забелязвате и мислите за вашите жени, но ви е трудно да го изразявате. Знайте, че жената обича с ушите и има нужда да се чувства оценена от вас.

2. Зачитайте времето и грижите, които жената отдава за семейството (децата, домакинството). Малък жест от ваша страна, но с голяма оценъчна стойност от нейна страна ще бъде, ако чуе думите: "благодаря ти за вкусната вечеря... радвам се, че ти си майката на моите деца... оценявам грижата ти за дома и децата, докато аз работя... какво мога да направя за теб, за да си починеш и да се заредиш... извини ме, че невинаги правя навреме това, за което си ме помолила... щастлив съм, че си в моя живот... благодаря ти, че приемаш и моите слаби страни...". Този начин на общуване не би ви накарал да изглеждате слаб в очите на жената, а ще подсили любовта и доверието ѝ към вас.

3. Можете да заявите ясно, че ще я отмените за някои конкретни дейности, които биха затруднили нея, но вие ще извършите с лекота. Хубаво ще е да поемете като ангажимент и ваша отговорност решението за ремонт в дома, изправността на лекия ѝ автомобил, следенето и плащането на разходите в домакинството.

4. Бъдете активни и инициирайте семейните пътувания и отделяйте време, в което да бъдете само двамата. Поставете я в ситуация, в която вече всичко е избрано и решено от вас и тя трябва само да ви последва. Недейте просто да споделяте някаква идея, която след това ще бъде отлагана във времето.

5. Изберете време, в което да се грижите сам за децата, и по този начин да дадете възможност на жената да отдели време за себе си. Много е важно с думи да ѝ кажете, дори с риск на вас да не ви харесва: "Това е твоето време, направи нещо, което ти доставя удоволствие, вместо да се ангажираш отново с домакинска работа и други задължения. Отложи домашните ангажименти и си дай време на себе си, аз те подкрепям. За мен е важно ти да си починеш и да се чувстваш добре".

Тези думи могат да бъдат много ценни за нея, защото жената, осъзнавайки или не, се чувства длъжна да ви се доказва.

6. Един път в месеца изненадайте своята половинка, като ѝ дадете някаква, според вашите възможности, сума, с която ѝ предложете да си купи нещо, от което има нужда. Жената ще оцени това, че вие сте отделили тази сума от семейния бюджет специално за нея.

7. Правенето на любов, споделянето на фантазии и желания карат жената да се чувства красива, желана и обект на вашата страст. Така ще подхранвате вашия уникален начин за правене на любов, вашата взаимност и интимност. 

8. Жената има нужда да бъде призната в нейния професионален път и да усеща вашата подкрепа. В този смисъл бихте могли да я насърчавате, да я изслушвате, да ѝ давате ценни съвети. Но оставете решението да бъде нейно и не го приемайте лично, като обида, ако тя не се съобрази с вашето мнение или не последва съвета ви. Това не означава, че не ви е чула и не е размислила по споделеното от вас, но както вие много добре знаете, жените са своенравни и понякога непредсказуеми.

9. Приемайте, че понякога тя самата няма енергия и може да изпитва своята тъга, която да я прави по-притихнала и затворена, дали поради умора от работа и грижи по децата, дали поради нейни страхове и съмнения. Опитайте се в тези моменти да бъдете вие по-активни, като ѝ кажете: "Мога ли да направя нещо за теб, за да се почувстваш по-добре... Искаш ли да те отменя в нещо... Има ли нещо, което не съм разбрал, и това те е натъжило... Ела да те прегърна, за да ти предам от моята сила...".