Шокиращо е, но само в САЩ, 28% от американците не могат да готвят.  Някои от децата, които отиват в колеж и работят със сложна и скъпа техника, не могат дори да добавят кипяща вода към нудълите, за да си направят обяд.

Храната е една от най-важните теми в живота на хората – и за оцеляването им, и като комуникация помежду им. Често обаче готвенето бива пропускано, заради липса на време. Малко хора обаче знаят, че готвенето и печенето на сладкиши може да ви помогне да се почувствате по-добре и да станете по-добър човек.

Според ново изследване, публикувано в списанието „Позитивна психология”, хората, които често правят малки, творчески проекти, се чувстват по-спокойни и са по-щастливи в своето ежедневие. Изследването е проведено сред 658 души и е установено, че ежедневното готвене и печене прави всички в тази фокус група по-ентусиазирани да посрещнат следващия ден.

Като цяло, храната винаги се е асоциирала с положителни чувства. Само през последните няколко години психолозите са започнали проучване за действието на кулинарната терапия.

Когато готвим храната си, се чувстваме удовлетворени и горди. Особено когато крайният резултат е добър. В допълнение, самата хранене е приятна за този, който я консумира. Това е и една от най-честите причини, когато жените са тъжни или депресирани, да посягат към кутията със сладолед или буркана с течен шоколад. Ето затова в кулинарната арт терапия готвенето и печенето се използват като начини да се помогне на хората, които изпитват депресия и тревожност.  Някои действия, като например рязането с нож, помагат да се активират центрове в мозъка и да се освободи допамин.  

Ако се чувствате тъжни или ви е тревожно, просто сгответе нещо. Това ще ви помогне да преодолеете негативните чувства.  

Готвенето ви дава и усещане за контрол над нещата. Само вие избирате какво ще се случи във вашата тенджера и как ще изглежда храната във вашата чиния. Дори да объркате нещо, то пак е защото вие самите сте го направили.

Ако преодолявате сериозен проблем, организирайте си седмица на готвенето. Някои хора така свикват с печенето на вкусотии, че ако дълго време не приготвят нещо, усещат липса и дискомфорт.