Здравейте!

Бих искала да попитам следното:

От около две години нямам желание за секс с никого. На 39г. съм, разделих се с приятеля ми преди около година, но още докато бяхме заедно изгубих желание и към него, и изобщо. Доста се карахме и загубих усещането за близост. Не се сещам за секс, а ако някой ми напомни или поиска от мен, просто ми става гадно. Не знам какво се дължи това, може би стрес, проблеми, но не знам как да намеря отговора на този въпрос. Имала съм периоди в живота си, когато това много ми е липсвало, сега фригидна ли станах? Бихте ли ми помогнали да разбера каква е причината?

Добра среща.

Сексуалността е онази част от ритъма ни на живеене, в която са отразени всички останали аспекти от човешкото съществуване. И реципрочното – сама по себе си, пряко или косвено, тя повлиява всички области от ежедневието ни. Честно казано – поколебах се дали да започна с пространни интерпретации на проблема ви, или просто да ви посъветвам да се консултирате със сексолог. Отговорът ми, разбира се, не изключва подобна консултация. Давам си сметка, че почти всички науки, изкуства, официални религии и примитивни вярвания биха могли да погледнат от свой собствен ъгъл на питането ви. И в гледищата на всички ще има по нещо, което да е валидно. Едни ще търсят географията на тялото ви, други – анатомията на душата ви.

Независимо дали го осъзнаваме, приемаме или разбираме, сексът е като приказно огледало, но... понякога - огледалото на мащехата от ‘Снежанка и седмете джуджета”, друг път дяволското огледало от приказката за „Снежната Кралица”. Един път ни приземява с откровението, че въпреки неподражаемата опаковка, има хора, които носят различен – по-стойностен заряд, друг път изкривява представите ни и се виждаме грозни и нежелани, благодарение на микроскопично стъкълце, което някой е подхвърлил в окото ни. 

Някой, който е бил синоним на секса

В писмото си споделяте, че още по време на връзката с вашия приятел сте изгубила желание за интимнот не само с него, но изобщо. Като вероятна причина посочвате караниците помежду ви. Това е една от възможностите. В подобни ситуации човек често идентифицира дадена своя потребност с някой, който я удовлетворява. Особено когато емоционалните инвестиции в този някой са големи, подсъзнателно сме склонни да отречем потребността си, ако настъпи разрив или успоредно с удовлятворяването й ни носи и негативни усещания. Същият е механизмът, когато деца с подчертана склонност към литературата напрмер могат да намразят този предмет в училище, защото учителят им ги е обидил в даден момент или не е оценил интересите им.

Забраненият плод

Изначалната представа за повечето неща в живота ни, включително и за секса идва още от детсвото. Припомнете си какви са били най-раниите ви срещи със сексуалността, как сте я открили за себе си. По какъв начин се е говорило в семейството ви за интимните отношения – свободно, като за нещо неприлично или не се е говорило изобщо? Какви са били отзивите на вашите родители за партньорите ви? Обичайно нагласата и стратегиите за удовлетворяване на основните човешки потребности се формират от най-близките до детето хора и за съжаление не винаги тези стратегии са най-работещите. В такъв случай в зряла възраст, се налага реконструкция, преосмисляне и преоткриване...

Време за отдих и преоткриване

Дотук погледът над ситуацията бе по-ретроспективен. Но ми се ще да направим и една интерпретация, която е пряко свързана с предходните две, и която може би ще осветли запитването ви по един нов начин. Задавате въпроса си като проблем, който ви тревожи. Замисляли ли сте се, че е възможно това да е естествен етап от психотелесния ви живот, от който имате нужда? Който е необходим и навременен. Като всяка функционираща система, взаимосвързаните психика и тяло при човека имат нужда от зарждане и разреждане, от прилив и отлив, от активност и покой. Твърде възможно е да сте изразходвала прекалено големи ресурси от себе си в стремежа да поддържате нещо или някого – партньор, кариера, връзка, очакванията на другите за вас, собствените ви очаквания... И сега тялото и душата ви едновременно се оттеглят, за да възстановят силите си, да се отдадат на заслужено презареждане и преосмисляне. В този случай не е необходимо да правите каквото и да е. Инстинктите и умът ви, ще подадат необходимите знаци, когато трябва. И ако в началото фокусът бе върху мястото на другите – партньор, семейство, общоприети представи – то главното в цялата ситуация е вашето собствено място. Място, на което да останете спокойна и сигурна, докато преосмисляте чувствените нюанси на същността ви. Докато преоткриете секса – такъв, какъвто вие го желаете, и какъвто би нахранил точно вашите сетива.