В превод от много езици „корем“ означава „живот“. Всеки човек започва живота си в корема на своята майка. Именно това е една от най-силните части от тялото на жената - дава живот. Затова тя е и източник на енергия и сила. 

Ако енергията тече правилно през тялото на жената и най-вече в корема й, то тя би се чувствала много женствена, сексуално атрактивна, ще има безпроблемна бременност, ще роди леко, ще бъде жизнена и ще се наслаждава на своята сексуалност. 

Често обаче в областта на корема - матка, слабини, има много блокажи на енергийно ниво, което предопределя и развитието на различни болести и неразположения. Проблемите с корема са свързани:

- с проблемен месечен цикъл;
- сексуална неудовлетвореност (включително неспособност за получаване на оргазъм)
- напрегнатият корем предопределя напрегнат живот, изпълнен с трудности
- отричане на женската природа

Блокажите в областта на корема се получават най-често поради следните причини:

1. Проблеми в отношенията с майката
Връзката с майката в началото е пъпната връв. Тази тясна близост предопределя голяма част от живота ни. Счита се, че именно поради тази причина майката може да ни предаде много това, което тя самата изпитва в живота - повишена емоционалност, склонност към депресия, ентусиазъм, умение да се наслаждава на живота и др. 

Основен принцип -  Приемане на майката = приемане на собствения корем (своя живот, собствената природа) = любов към себе си.

2. Проблеми в секса
Лошият опит в интимността с мъжете може да е причина за блокажи в областта на корема. Жената се затваря в себе си, не желае да допуска мъже в живота си, "втвърдява се“, отдалечава се от своята чисто женствена мекота.  Счита се, че подобни блокажи могат да се преодолеят чрез визуализация на нещо приятно в проблематичната област, масаж в областта на корема или тантрическите сексуални практики.

3. Тежки емоционални състояния
Блокаж може да се получи и в резултат на тежки емоции, свързани със загуба на близък човек, гняв, стрес, при случай на заплаха за живота и други подобни. Напрежението се трупа и се нагнетява бавно и постепенно в областта на корема. Много жени имат проблеми по време на бременността именно заради въздействието на такива емоции, трупащи се на това ключово място. 

За да започне енергията да тече правилно и да се освободите от тези проблеми, трябва да:

- носите свободни и широки дрехи, които не ограничават движенията ви и не пристягат корема
- дишате дълбоко, като използвате различни части, включително и корема- гръдно дишане, с диафрагма, коремно, плитко дишане
- намалите или спрете упражненията за стягане на корема
- особено полезни са източните танци, при които основните движения са в областта на корема и ханша