Според Антоан дьо Сент-Екзюпери истината се вижда само със сърцето, а според немския психоаналитик и хуманист Ерих Фром любовта е единственият разумен и задоволителен отговор на въпроса за смисъла на човешкото съществувание. На български език в ново луксозно издание се появява най-емблематичната творба на представителя на Франкфуртската школа – „Изкуството да обичаш”.

„Изкуството да обичаш” допълва теоретичните принципи за човешката природа, които Фром развива в първите си две книги –  „Бягство от свободата” и „Човекът за самия себе си”. В тази магична книга любовта е представена не като мистерия, а като умение, което може да бъде научено и развито. Като нещо, което е невъзможно, без „действителна скромност, смелост, вяра и дисциплина”.

Прочутият психолог разглежда различните видове емоция: братската обич, майчината обич, еротичната обич, обичта към себе си, обичта към Бога и други. На достъпен език той показва защо изкуството на обичането е процес, а не въпрос на късмет – и какво е нужно на практика, за да обичаме и да бъдем обичани истински.

Ерих Фром разбива схващанията, че няма нищо по-лесно от това да обичаш и няма общо с вярата и дисциплината. А „няма друга дейност, друго начинание, които да започват с такива колосални надежди и очаквания и да пропадат винаги, както любовта.”

А любовта е акт на вяра, на активност и на себеотрицание. „Изкуството да обичаш” обхваща теми като природата на човека, самотата на индивида, отношението към ближния и религията в съвременното западно общество и напомня, че „любовта също като живота е изкуство.” Както и че „човечеството не може да съществува нито ден без обич”.

Ерих Фром е роден в Германия на 23 март 1900 г. в семейство от еврейски произход. Образованието си получава в Психоаналитичния институт в Берлин. В навечерието на Втората световна война напуска Германия, като живее в Швейцария, САЩ, Мексико. Първата му книга е „Бягство от свободата", публикувана през 1941 г. След нея се появяват и знаковите „Човекът за самия себе си", „Да имаш или да бъдеш”, „Изкуството да обичаш” и др.

Прочетете откъс от „Изкуството да обичаш” от Ерих Фром, която излиза от издателство "Сиела" в превод на Владимир Ганев. >>>