Всички разполагаме с един живот време. Някои хора успешно балансират работа, социални контакти и дори имат възможност за релакс, а други се лутат в размисли, бездействие или… във Фейсбук. Когато броят на задачите се увеличава, а часовете в денонощието остават 24, животът става наистина труден. Ето няколко съвета, с които денят ви да бъде по-ползотворен.  

1. Използвайте хендсфри

Приятелите често ви звънят за съвети и се налага да им отделите време. Добре е да ограничите това, защото животът е за живеене, а не само за разказване на преживени неща. Някои разговори обаче просто не могат да бъдат кратки, а вашата функционалност намалява. Вземете си хендсфри, като така по-лесно и по-бързо ще изчистите детската стая, докато разговаряте.

2. Забравете за Snoozе бутона 

Навивате алармата за 7 сутринта, но ставате половин час по-късно. Всичко това е заради дрямката, след като вече сте будни, която е въпрос на навик. Освен това така възможността да се успите тотално за работа става по-голяма, а тази да се наспите с още няколко минути повече сън клони към нулата. Излежаването е чиста загуба на време и никак не е ободряващо, а напротив.

3. Съчетайте полезното с приятното

Маникюрът е важна част от женската визия, а часът при маникюристката е необходим. Превърнете това полезно нещо в част от методите ви за релакс. Важно е да имате време за себе си и докато сте там, не забравяйте, че го заслужавате. Отпуснете ума и си дайте възможност да отпочинете. Така не само полезното ще е приятно, но и ще ви зареди с позитивизъм.

4. Слушайте книга в колата сред задръстването

Аудиозаписите на книги са идеални, когато трябва да уплътните времето си. Можете да закупите онлайн интересна за вас книга и да я чуете, като повечето заглавия са от 1 до 4 часа. Смартфоните могат да ви помогнат с множеството приложения за слушане на книги. Така докато отивате и се прибирате от работа ще "минете" през неща от "полезните съвети на психолози" до "защо времето, което Малкият принц е изгубил за своята роза, я прави толкова важна".

5. Разплетете гердана си навън

Учудващо, но ще видите в колко точни хора ще ви превърне това. Знаете, че времето е ценно, затова не е препоръчително да пилеете и чуждото, освен собственото си. Когато герданът ви се е заплел, пуснете го в чантата и тръгвайте. На първия светофар или на автобусната спирка ще имате необходимите 2-3 минути, в които да откриете "началото на възела" и да завършите щрихите на визията си. Опитайте същевременно в бъдеще просто да закачате герданите и огърлиците си на куки. Можете да си купите закачалки за бижута – ще се изненада колко много време и нерви ще спестите на вас и близките си. 

6. Подарете си съдомиялна

Миенето на чиниите е неразделна част от домакинската работа, така че при първа възможност си направете този подарък. Съдомиялната ще спести време и ще намали потреблението на вода у вас. След вечерите с приятели у вас или домашните партита, времето прекарано над мивката може да надмине и час. А докато миялната върши тази домакинска задача, вие можете да смените спалното бельо или да си легнете по-рано и да се наспите. На сутринта просто ще извадите съдовете от нея и сте готови. 

7. Ускорете съхненето на лака за нокти

Използвайте изсушител за лак, за да можете бързо отново да работите с ръцете си. Той не само ще съкрати процеса на съхнене, а и ще засили дълготрайността на маникюра ви. Често се случва да се лакирате перфектно, но дръжката на вратата или обуването на обувките да промени това драстично.

8. Подгответе си книги за отпуска

Взели сте си отпуск и ще почивате няколко дни в планината? Предстои ви път, а вие няма да сте шофьор? Съветваме ви да вземете поне две хубави книги със вас или да заредите своя "Kindle" с няколко допълнителни заглавия. Докато пътувате или когато решите да се усамотите, книгите ще отпуснат съзнанието ви и ще ви разкрият нови светове. 

9. Използвайте полезни апликации на смартфона

Можете да си свалите някой от различните варианти на органайзъри за смартфон, които да ви напомнят за важните срещи. Или просто да се информирате лесно и бързо чрез новинарските приложения за телефони. Така ще сте постоянно "на пулса" на деня, което винаги е от полза, защото знаете какво се случва около вас. 

10. Не отлагай днешната работа за утре

Нека не пренебрегваме тази добре позната за всички истина. Колкото повече отлагаме дадено нещо, толкова повече си губим времето. Не ви ли се е случвало да отлагате подредбата на гардероба си със седмици и когато го направите, това да не ви отнеме повече от час? А толкова повече време сте отделили в отлагане и мислене кога може да го направите и защо сега не е подходящо. Не отлагайте – натоварвате се психически и има голяма вероятност сроковете за някои задачи да ви притиснат в ъгъла.