В някакъв момент от живота си, изпада в състояние на самота, чувства се сам сред многото хора, които го заобикалят, самотен в тълпата и сякаш изгубен в себе си. Може в такива моменти си задавате въпроси като „Защо никой не ме разбира?“, „Цял живот ли ще бъда сама?“, „Къде сбърках?”... Истината е, че въпреки крайното състояние, ти самата вече знаеш отговорите.  Представяме ти 10 неща, които е хубаво да си припомниш, когато се чувстваш изгубена и самотна. Защото не си!

1. Не си сама, когато си сама

Точно в този момент милиони хора по света се чувстват по абсолютно същия начин като теб - тъжни са, търсят себе си. Ако отвориш ума си за това и за хората около теб, ще разбереш, че дори сред най-близките ти има човек, който може да разбере точно как се чувстваш, защото вече го е преживял или го преживява. Той може да ти каже точно това, което искаш да чуеш в момента.

2. Когато се чувстваш самотна, имаш нужда да бъдеш сама

Приеми това състоянието като възможност да чуеш вътрешния си глас. Заслушай се. Той ще ти помогне да намериш себе си.

3. Трябва да се изгубиш, за да се намериш

Осъзнаването на факта, че нещо в живота ти не е наред и не те прави щастлива, е първата стъпка към промяната му. Първоначално ще си объркана и няма да знаеш накъде да поемеш, но поне вече знаеш какво не искаш. Големите решения в живота винаги крият несигурност. По-страшното от нея е да изпуснеш възможностите.

4. Няма да се успокоиш, ако избягваш действителността

Трябва да приемеш фактите и да спреш да се заблуждаваш, че можеш да живееш с нещата, които те правят нещастен, защото „пълно щастие няма“. Да, това може и да е така, но заради себе си си длъжен да се стремиш към най-близкото до идеалното.  

5. Каквато и да е ситуацията, ти избираш поведението си

Щастието е въпрос на избор. Каквото и да става, ще живееш твоя живот, както ти си избрал и това е единствената добра основа. Сега граби всичко положително дори от лошите си решения!

6. Това, че си сама, не означава, че си самотна

Ако се чувстваш самотна, това не значи, че си сама – важно е да осъзнаеш разликата между двете състояния.

7. Не е задължително хората, които обичаш и на които държиш, да подкрепят всяко твое решение и всеки твой избор

Това не означава, че не им пука за теб и не искат да си щастлив. Просто имат различно от твоето мнение.

8. Не си човекът, който си бил преди и това е съвсем нормално

Променила си се. Случили са ти се много неща, преминала си през не едно изпитание, преодоляла си трудности, загуби, но всичко това се събира в две думи – живяла си!

9. Най-доброто, на което си способна, се променя всеки ден

Ти си жена и се развиваш. Утре ще можеш да се справиш с всичко по-лесно, отколкото вчера. След месец днешните ти проблеми няма да са актуални. Трупаш знания и умения.

10. Всичко има значение, всичко е значимо

Двете лета, които прекара в работа на морето за никакви пари, сближаването с колеги от офиса, които след това напускат живота ти завинаги, нощите, които си прекарала сама в апартамента, четейки книга или гледайки филм, блогът, който започна и все още поддържаш, но никой не чете... – всичко това те е направило по-силна, всичко това има значение и ти е помогнало в различни ситуации от живота. Научи се да си цениш дори мизерните си дни!