Какви хобита имат хората с висок интелект? Има ли връзка между хаоса в дома и IQ-то на човек? Ето няколко неочаквани признака, че сте умен човек според руското издание на Marie Claire.

Вие сте по-голямото дете в семейството

Според изследване на норвежки учени, проведено сред 250 000 души, родени в периода 1967 до 1976 година, има връзка между нивото на интелигентност и порядъка на дете в семейството. Средното IQ на първородното дете е 103 точки, на второто - 100, на третото - 99.

Загубили сте девствеността си след завършване на училище

Според изследване на Университета в Северна Каролина сред 12 000 ученици между 14-18 години, тези с високо IQ са имали по-малък романтичен и сексуален опит в сравнение със съучениците си с по-ниско. Процентът девственици сред тях бил 45%.

Имате сини очи

Хората със сини очи по-често имат прояви в областта на стратегиите и имат по-висок самоконтрол. Хората с кафяви очи имат бързи реакции и се адаптират добре в нови ситуации. Затова те имат по-високи постижения в спорта. 

Снимка: istockphoto.com

Имате обикновено или много странно хоби

Много от световноизвестните гении са имали банално или дори много странно хоби. Писателят Лев Толстой например е  карал колело, а Дмитрий Менделеев е изработвал куфари. Владимир Набоков обичал да тича и да лови пеперуди. Човек може да се запита защо такива  талантливи хора не са се занимавали с нещо по-интелектуално. Но подобни хобита дават възможност да мозъка да си почива добре. 

Имате активен нощен живот 

Една от отличителните черти на умните хора е склонността им да игнорират общоприетите норми на живот и да живеят по собствени правила. Те са активни, когато другите хора спят или си почиват. Счита се, че това е плод на еволюцията. Древните хора никога не са били активни, след като залезе слънцето, тъй като не са имали възможности за това. Според изследване на Лондонското училище по икономика безсънието е неизменна част от живота на хората с високо IQ. Те не спят, а използват времето за нови открития. 

Обичате повече котки, отколкото кучета

През 2014 г. е проведено изследване, в което вземат участие 600 студенти. Целта е да се проследи връзката между черти от личния характер и интелекта. Участниците, признали, че харесват кучетата повече от котките, били по-общителни и социални. Тези, които предпочитали котки, се справили по-добре с онази част от теста, която показвала когнитивните им способности.

Снимка: iStock

Употребявате алкохол 

През 2010 г. британският психолог Сатоси Канадзава открива връзка между склонноста към алкохолизъм и високия интелект. Изследвани са американски и британски младежи. Той забелязва, че 16-годишните с високо IQ употребяват и повече спиртни напитки. 

Отлагате ангажименти 

Умните хора често отлагат работата си за следващ ден, но и никак не обичат да се занимават с битови дела. Причината е, че просто не ги считат за значими. Според психолога Адам Грант причината не е мързел. Според него тези хора използват времето си, за да развиват идеите си. Известен факт е, че Моцарт е писал произведенията си в последния момент преди крайния срок на поръчката им. 

Страдате от някакво психично заболяване

Гениите много често са странни за хората, които ги заобикалят. На практика всеки от тях има нещо, което го отличава от тълпата. И точно заради това съумяват да създават шедьоври. Често обаче този ексцентризъм е някакъв вид психично заболяване - маниакално-депресивна психоза (Сергей Есенин), шизофрения (Михаил Лермонтов), биполярно разстройство (Бетовен) или аутизъм (Уди Алън). 

Снимка: iStock

В дома ви цари безпорядък
Изследване, публикувано в списание Psychological Science, показва, че домовете на интелигентните хора обикновено са неподредени. Така че ако на работното ви място или в хола ви цари безпорядък - не се притеснявайте. Може би сте просто гений!