Противниците на ваксините са една от най-големите заплахи за здравето на планетата, алармира Световната здравна организация.

СЗО публикува списък на глобалните заплахи за здравето за 2019 г., който включва "колебание за ваксиниране", което се определя като "нежелание или отказ хората да се ваксинират въпреки наличието на ваксини".

Здравната агенция казва, че 1,5 милиона смъртни случаи могат да бъдат избегнати всяка година, ако достъпът до ваксиниране се подобри.

Това нежелание за ваксиниране заплашва глобалния напредък, постигнат срещу болести, предотвратими с ваксини, според СЗО.

Така нежеланието и отказът от ваксиниране попадат в списъка на 10-те глобални заплахи за здравето за 2019 г., включително климатичните промени, повишената бактериална резистентност към лекарства, ХИВ и незаразните болести като рак.

"Ваксинирането е един от най-ефективните начини за избягване на болести, като понастоящем предотвратява от 2 до 3 милиона смъртни случая годишно, а допълнителни 1,5 милиона случая могат да бъдат избегнати, ако глобалното покритие на ваксинациите се подобри", заявяват от СЗО.

Специалистите отбелязват още, че случаите на морбили, които могат да бъдат предотвратени с ваксина, са нараснали с 30% по целия свят през 2017 г., което е пряко следствие от анти-ваксирането.