Естествен е въпросът: "Наследствен ли е ракът на гърдата?”, когато се разболее ваша родственица. Няма начин това да се знае със сигурност. Истината е, че фамилната история за рак на гърдата повишава риска.
Според Американската асоциация за рака почти

двойно се увеличават шансовете за развитие на рак на гърдата при жена, чиято майка, сестра или дъщеря са били болни.

Ако са две жените във фамилията с рак на гърдата, при такива случаи наследствеността вдига предупредителен флаг. В сходни ситуации проведете разговор с лекуващия лекар и обсъдете двете страни - по майчина и по бащина линия.
Нужно е да се знаят и другите рискови фактори. Колкото по-късно се доказва рак на гърдата, толкова вероятността причината да бъде наследствена е нищожна. С напредване на годините по-високото ниво на естрогени може да въздейства като рисков фактор. Тогава се прилагат медикаменти, които действат срещу естрогените. Балансът на женските полови хормони може да се постигвне чрез консумация на храни, които съдържат йод, хлорофил, полиненаситени мастни киселини омега-3, фитоестрогени.

Дръжте в съзнанието си мисълта, че много жени с фамилна обремененост за рак никога не се разболяват от рак.

Дори и да се прояви в семейството ви, има неща които може да се направят, за да си помогнете да останете здрави. Може би имате нужда от по-ранна мамография или по-чести посещения за мамографско изследване.

Рутинната препоръка от специалистите към жените е след навършване на 40 годишна възраст да започнат да извършват  мамографско изследване профилактично. 

Генетиците повече от 20 години знаят за гените на рака на гърдата, познати като BRCA1 и BRCA2.

За щастие шансът на унаследяване на пакостния ген в различните семейства е много малък. Само 5 до 10 процента от случаите с рак на гърдата са свързани с генен дефект. Превантивна хирургична намеса се предлага само, когато е доказан положителен тест за унаследен генен дефект.

За своя защита жените с или без фамилна история за рак на гърдата трябва да знаят как да понижат факторите на околната среда, които носят рискове. 

Ето четирите начина, предложени от Мишел Розен:

1. Следете теглото си. 

Натрупването на килограми, особено след менопаузата, увеличава риска от рак на гърдата. 

2. Движете се повече. 

Редовната физическа активност намалява хормоналните нива. Другата полза е, че спортуването поддържа здравословното тегло.

3. Не запалвайте повече цигара

Тютюнопушенето е значим рисков фактор за раковите заболявания. 

4. Ограничете употребата на алкохол. 

Как алкохолът влияе върху вашето здраве може да прочетете тук<<<.