Подвижността на тялото се осигурява от гръбначните прешлени 33 на брой, които се свързват един с друг чрез здрави съединителни връзки и хрущялни дискове. Именно тези дискове помагат за движенията на тялото, като играят ролята на амортисьори. При натиск променят дебелината си и позволяват известно разместване на прешлените. Всяко изтъняване или деформация на междупрешленен диск е свързано с появата на болка и ограничена подвижност в областта от тялото, чиито периферни нерви са притиснати от изместването в гръбначните прешлени.

Най-често се засягат прешлените в шийния и лумбалния дял  от гръбначния стълб под влияние на пренатоварване, наднормено тегло  и принудителна поза по време на работа. С времето възникват деформации като хиперлордоза - извивка в кръста над нормалното; кифоза - поява на гърбица; сколиоза – ученическото гръбначно изкривяване.

Важна роля имат стресови ситуации, които нарушават координацията между централната нервна система и мускулатурата на тялото. Създава се силен мускулен спазъм, който води до нарушение в кръвоснабдяването и вкалцяване с последствия - силна болка, двигателни нарушения с отслабени коленен и ахилесов рефлекс на краката.

Спане на старо меко легло, което не поддържа стабилно гърба също създава условия за неправилно притискане на междупрешленните дискове.

Масажът е много важен в лечебния план на хора, страдащи от болки в гръбначния стълб. Целта е да се възстанови нормалното разположение на прешлените и да се подобрят нервните импулси от гръбначния мозък към периферните нерви. Освен това чрез масаж се подобрява кръвообращението и движението на лимфата. Възстановява се тонусът на отпуснатата мускулатура и се премахват мускулните спазми.   

По-добре пазете гърба си. Редовната физическа активност е тази, която изгражда "мускулен корсет” и укрепва гръбначния стълб. Добрият мускулен тонус предпазва гръбнака от увреждане при по-голямо натоварване. Не се захващайте с усилена физическа работа, ако нямате тренировка и сила за това. Спазвайте принципа за постепенност.

Ето пет лесни ежедневни упражнения за здрав гръб, за които може да прочетете нататък.