Ако започнете да боледувате често, опитайте да промените нещо в живота си. Насочвайте мислите си повече към хубави неща. Ако някой се съмнява в силата на позитивното мислене да лекува, то вярвам, че сте убедени със сигурност, че негативизмът разболява. Хората, покосени от инфаркт, обикнове но са гневни натури, склонни да употребяват ругатни и обидни думи. Хроничната неудовлетвореност е предпоставка за захарен диабет тип 2, затлъстяване и хипертония. И обратно, смехът, прошката и спокойствието действат като защита срещу напрежението и премахват тези последствия от хроничния стрес. 

Тялото е свързано със съзнанието

В резултат от тъга или озлобеление в мозъка се предизвикват електрически и биохимични промени, които се отразяват на телесното здраве. Както мисълта може да разруши здравето, така може и да го възстанови. Изследване на Американската сърдечно-съдова фондация, обхванало близо 100 000 жени доказва, че позитивният светоглед предпазва от болести на сърцето. Песимистично настроените, проявяващи "цинична враждебност" жени имат два пъти по-голям риск от артериални болести и оплаквания от сърцето. Анализ на данни от скенери на мозъка, направен от специалисти от Станфордския университет, показва, че любовта помага на хората да понасят по-леко болката.

Силата на мисълта е огромна мощ

Много са известните случаи, в които хора са се излекували от смъртоносни болести, само защото са искали да живеят и да са здрави. И обратното, хора са се предавали, след обявяване на сериозната им диагноза, защото мислите им се изпълвали със страх и безнадеждност от преброените им дни. Например, успешно се прилага психотерапия за премахване на симптомите на синдрома на дразнимото черво.

Положителното мислене е ефективно

Науката показа, че стволови клетки се откриват и във възрастен мозък, така че зрелите мозъчни клетки могат да се реорганизират. Доказателство за това е, че след мозъчна увреда функцията на засегнатата част може да се компенсира от друга, което се стимулира посредством интензивно реобучение и упражняването на мозъка чрез позитивно мислене. То играе ключова роля в процесите на активно дълголетие и предпазване от умствен упадък. Позитивният начин на мислене е процес, а не крайна цел. Никога не се настройвайте предварително за неуспех.

Свързана статия: