Озонът е най-добрия чистач на свободните радикали. Активиран кислород с три атома, той е естествен компонент във въздуха. Силният му оксидиращ ефект го превръща в мощен антисептик с противовъзпалителен и регенериращ ефект върху увредените тъкани. 

При намалено снабдяване на клетките с кислород, т. нар. "хипоксия” метаболитните процеси в клетките също са забавени. Започват процеси на интоксикация и дегенерация, които се изявяват като прояви на болести.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

От много години по света се прилага озонова терапия

за стимулация на броя на белите кръвни клетки, които осъществят защитата на организма от инфекциите. Озонът увеличават капацитета на еритроцитите за насищане с кислород и пренасянето му до тъканите. Освен това подобрява антиоксидантата ензимна система, която отстранява свободните радикали.

Озоновата терапия действа бързо и ефективно. С високо концентрирана озоново кислородна смес чрез външно приложение се насищат тъканите локално. Обикновено това са крайниците с труднозарастващи язви или изгаряния. Озонът убива наличните вируси, бактерии, гъбички в раната и едновременно с това стимулира механизмите за собствена клетъчна регенерация.  ;

Автохемотерапията представлява изтегляне на венозна кръв  около 300-400 мл., която допълнително се обогатява с озон в специален апарат, и отново се връща по венозен път със система на същия човек. Грипна инфекция по този начин се спира за часове.

Внесеният озонът с кръвта убива не само вирусите, но и гъбичките и бактериите. Увеличава се количеството на доставения до всички тъкани кислород. Подобрява се кръвообращението и се усилва разграждането на повишения холестерол и триглицериди. По този начин се профилактира атеросклерозата. Извършването на  автохемотерапия с добавен озон отнема около половин час. 

Използване на озонирана вода в бита.

Тя действа антисептично под формата на гаргара при пародонтоза и хронични възпалителни процеси в носоглътката. Водата, наситена с озон, е силно дезинфекциращо средство за вагинални промивки и клизми. Хидроколонтерапия с озон се прилага при хроничен колит, болест на Крон, хемороиди.

Чрез озонатори в затворени помещения се осигурява дезинфекция на въздуха от плесени, гъбички, бактерии. Може да се използват от хората с алергия към полени.

Силно окислителният ефект на озона унищожава неприятните миризми от домашни животни, цигарен дим, след готвене. За разлика от ароматизаторите, които маскират неприятната миризма, озонът разрушава молекулите, които въздействат на обонянието.

Вода, наситена с озон, позволява неговото лесно проникване през кожата. Например такава вана ще подейства като пилинг, защото премахва мъртвите клетки. А изплакване на косата, действа като антисептик срещу пърхот.

Осигурената оксидация на тъканите подобрява и общото състояние на човек.

Край водопадите и на бреговете, където се разбиват океански и морски вълни, въздухът е наситен с озон и кислород. Затова се препоръчват разходки по тези места, особено за хора с отслабнала имунна система, алергия, проблеми с дишането, хронични възпалителни заболявания. Възползвайте се през лятната почивка от естествената оксидативна терапия.